Spania, o prima deceptie

iunie 16, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Multi vorbeau deja despre Spania ca despre noua campioana a lumii. Poate ca aveau motive. Poate ca vor avea si in continuare. Uite insa ca fotbalul ofera mari surprize. Prima bomba a turneului final a fost detonata de Elvetia care a reusit sa invinga Spania cu 1-0. O victorie colosala pentru elevii lui Ottmar Hitzfeld. Cu noroc, nationala „Tarii Cantoanelor” si-a semnat singura un cec in alb pentru optimile de finala. Spania a pierdut un meci si are nevoie de doua victorii ca sa mearga mai departe.

Diferenta de valoare a dictat tactica. Elvetienii s-au aparat cu toate liniile si rareori au contraatacat. Spania a dictat tempoul insa fara spor. O prima repriza slaba a ibericilor. A doua, ceva mai buna dar ratarile i-au pus la zid. Spiritul ofensiv al Spaniei, cu Silva, Villa si Iniesta varfuri de lance, nu a contat pe tabela de marcaj.
La prima ocazie mai ca lumea, Elvetia a inscris si a aruncat in aer clasamentul grupei H. Morisca de pase si schimbarile repetate de pozitii ale atacantilor nu au mai adus Spaniei succesul de altadata. Faptul ca fiecare echipa a avut cate o bara demonstreaza ca pe faza de finalizare Elvetia si-a exploatat la maximum sansele de gol.
Acum, nici sa facem din tantar… armasar. Elvetia a luat o optiune serioasa pentru calificarea in fazele superioare dar mai are de tras. Spania ramane Spania si va juca la victorie urmatoarele doua partide. Posibil sa reuseasca daca isi ia in serios rolul de favorita, Honduras si Chile fiind doua reprezentative sub potentialul ibericilor. Dar oare Elvetia cum era?

P.S. Tot cu 1-0 a batut si Chile in meciul cu Honduras. Sud-americanii au dominat total meciul si puteau castiga la scor daca ne luam dupa numarul ocaziilor. Chile se gandeste la „optimi” in timp ce Honduras pare sa fie ciuca batailor in grupa H.
Uruguay conduce in grupa A si face liniste in Africa de Sud. Un 3-0 fara prea multe comentarii in fata selectionatei tarii gazda. Marea realizare a urguayenilor este ca au facut sa taca vuvuzelele. Macar stim ca daca Africa de Sud nu se califica mai departe vom avea un Mondial ceva mai linistit, fara acel zumzet dement de trompete infundate. Mai degraba VUDUzela decat vuvuzela…