Simona Halep, o altă variantă de performanță

iulie 14, 2013 in Tenis

Simona Halep a ajuns pe locul 23 în clasamentul WTA fiind prima dintre jucătoarele din România. Tenisul ar trebui susținut mai mult pentru că are rezultate.

Simona Halep a ajuns pe locul 23 în clasamentul WTA fiind prima dintre jucătoarele din România. Tenisul ar trebui susținut mai mult pentru că are rezultate.

Victoria Simonei Halep în tuneul de la Budapesta ne-a adus bucurie dar în același timp ne-a pus pe gânduri în ceea ce privește viitorul sportului românesc. Simona a cucerit, azi, al treilea titlu din carieră demonstrând, din nou, că sporturile individuale aduc rezultate mai bune decât cele de echipă. Așa e în România. Să nu ne mai ascundem după copac, chestiunea acesta chiar reprezintă o problemă a sportului de performanță. Acolo unde se bagă bani cu cap și se asigură o pregătire ca la carte, cu antrenori de meserie, rezultatele apar. Altfel e praf și pulbere. Nu știu ce buget oferă Ministerul Sportului pentru Federația Română de Tenis dar după reușita Simonei Halep și după alte isprăvi similare acest buget ar trebui dublat dacă nu triplat, iar alte federații care fac doar act de prezență la competițiile de top să mai aștepte. Nu?

Succesul Simonei Halep la Budapesta (Ungaria) confirmă, dacă mai era nevoie, că tenisul românesc oferă în continuare valori autentice pentru marea performanță. Cel puțin la fete, iar la băieți nu o duce rău. Încă o dovadă că sporturile individuale au câștigat bătălia cu cele de echipă.
O temă serioasă de analiză pentru șefii din sport. O stare de fapt care, pe undeva, reflectă apucăturile noastre de zi cu zi: românii au rămas corigenți la lucrul în echipă. În sport se vede și se simte în… rezultate. E vremea ca federațiile cu performanțe să fie susținute cu și mai mulți bani. Cum este tenisul de câmp. Avem valori, avem sportivi de performanță, deci se poate. Simona Halep e cea mai recentă dovadă.
Astfel de rezultate (re)deschid teme de discuție care ard și dor la buzunar. Acolo unde lucrează antrenori bine pregătiți, meseriași cum li se mai spune dincolo de arenă, rezultatele sunt de top. Primenirea corpului de tehnicieni la majoritatea disciplinelor sportive poate fi un răspuns dar nu singurul.
Nu mi se pare normal ca anumite sporturi „tradiționale” să încaseze încontinuu bani de la buget ca după asta să facă figurație la olimpiade sau mondiale. Acum nu detaliez despre cine este vorba dar am să revin în curând cu un comentariu pe această tema.
În loc de concluzie spun doar atât: tenisul românesc ar trebui să devină un sport național, iar statul poate încuraja mai mult fenomenul în sine pentru că n-are ce pierde. Dimpotrivă, câștigă niște ambasadori veritabili precum… Simona Halep!