„Simo”, ce ai?

iunie 22, 2015 in Tenis

Principala explicație pentru eșecurile din ultima vreme ale Simonei Halep este că și-a pierdut încrederea că poate să facă bine ceea ce știe să facă.

Explicația pentru eșecurile din ultima vreme ale Simonei Halep este că și-a pierdut încrederea că poate să facă bine ceea ce știe să facă.

Un an 2015 mai slab decât precedentul. Până acum. Unii zic că Simona este îndrăgostită. Poate. 🙂 Alții spun că nu știe ce vrea dacă schimbă antrenorii ca pe șosete. Pe belgianul Wim Fissette l-a concediat din cauza pretențiilor financiare prea mari. La doar câteva zile după eșecul de la Birmingham l-a înlocuit pe Victor Ioniță cu Daniel Dobre. Dar oare doar antrenorii sunt de vină? Nu cred. Adevărul e altul: „Simo” și-a pierdut, din nou, încrederea în ea însăși. Un lucru pe care abia îl câștigase la finalul anului trecut. „Nu am așteptări deosebite pentru Wimbledon”, sunt vorbele Simonei înaintea regalului din… Regat. De aici, de la lipsa de încredere vin nereușitele din ultima vreme. Simona Halep nu a realizat, în totalitate, că e mai greu să se mențină în fruntea ierarhiei decât să ajungă acolo. Dar încă mai are timp să-și revină!

Schimbările dese de antrenori pot fi una din explicațiile ultimelor eșecuri. Wim Fissette a fost pus pe liber prin noiembrie 2014. Motivul oficial a fost că „Simo” vrea un antrenor român. O copilărie că altfel n-am cum să-i spun. Neoficial se pare că la mijloc a fost procentul cerut de Fissette: 10% din valoarea premiilor.
Pentru unii poate părea cam mult dar în lumea selectă a tenisului e la modă. Dar să aruncăm o privire peste cifre. Salariu de 108.000 de euro pentru Fissette plus 363.000 de euro procentul din premiile încasate de Simona în perioada februarie – octombrie 2014 înseamnă un total de 471.000 de euro. Până la mijlocul lunii noiembrie, Simona Halep a strâns 5.270.746 de euro din tenis, iar în anul 2014 a încasat un total de 3.631.810 de euro. În 2015, Simonica a adunat în cont 2.237.326 de dolari. Deci mai puțini bani față de 2014, mai puține performnațe. Asta ca să facem comparația cu „era Fissette”!
Dincolo de schimbările inexplicabile de antrenori, „Simo” mai are o problemă: și-a pierdut încrederea în forțele proprii. Un lucru pe care-l câștigase cu multă trudă. Și asta s-a văzut în special la meciurile cu marile jucătoare ale lumii dar și în confruntările cu adversare mai slab cotate în clasamentul WTA. Simona și-a pierdut încrederea că poate să facă bine ceea ce știe să facă. 🙁
„Simo” este pe teren o încăpățânată, iar asta a ajutat-o în multe situații, dar dincolo de arenă încăpățânarea nu o mai ajută. Dacă vrea să devină o mare campioană trebuie să lucreze cu antrenori de elită. Chiar dacă o va costa bani grei. Că vorba aia: „Obrazul subțire cu cheltuială se ține!”.