Şi bătuţi, şi avertizaţi, şi cu banii luaţi

septembrie 11, 2012 in Internaţional

Fotbalul românesc are nevoie de cluburi cu bugete transparente. Altfel, vine falimentul!

Pentru că mai au datorii către stat şi terţi, Dinamo, Rapid şi FC Vaslui au intrat în vizorul UEFA. Cele trei grupări din Liga 1 riscă să nu mai primească bani de la forul european pentru participarea în cupele europene. Nu sunt mulţi dar pe foamea asta chiar înseamnă ceva. Rapid şi Vaslui, aproape 200.000 de euro fiecare. Dinamo, „doar” 90.000 de euro. Dacă cluburile nu îşi achită datoriile până la 30 septembrie, pe lângă banii pierduţi vor face cu mâna, de la distanţă, cupelor europene. Şi bătuţi, şi excluşi, şi cu banii luaţi. Chiar ar fi o nenorocire. Sper să nu se întâmple…

După ce că n-au fost în stare să ajungă în grupele Ligii Europa, Dinamo, Rapid şi FC Vaslui au primit un avertisment dur din partea UEFA. Mai grav este că ar putea urma sancţiuni fără precedent în istoria fotbalului românesc. Datoriile către stat şi alte entităţi au generat serioase suspiciuni pentru divizia de control mandatată de forul european cu monitorizarea grupărilor înscrise la startul competiţiilor continentale intercluburi.
De ani buni presa sportivă din România tot spune despre nevoia unor bugete transparente, fără „petice” şi „artificii” de conjunctură. Adevărul este că situaţia financiară a tuturor cluburilor din fotbalul românesc nu este deloc roză. Ceva de genul gri spre negru. Logic, datoriile se acumulează rapid, de la zi de zi, cu speranţa că investitorul sau acţionarii vin cu bani de acasă ca să le stingă. Cum bani nu prea mai sunt s-a ajuns unde s-a ajuns.
Repet, UEFA stă cu ochii pe datoriile către alte cluburi, către bugetul de stat. A existat un termen: 30 iunie 2012. Ratat. Dacă nu-şi rezolvă problemele până pe 30 septembrie, Dinamo, Rapid şi FC Vaslui riscă să nu mai primească nici măcar un eurocent pentru prezenţa europeană. Mai mult, în sezonul viitor cele trei echipe ar putea rămâne în faţa televizorului dacă nu scapă de datorii.
Cum se zice pe la noi, e groasă! Dacă Federaţia se ocupa de licenţiere nu-mi făceam prea mari griji dar pe fir a intrat UEFA. Nu este joacă. Măcar acum să se înţeleagă clar că la startul unui sezon trebuie să ştii bine ce bani ai de primit şi câţi ai de dat. Altfel te laşi de fotbal!
Gata. Nu mai scriu. Fug la meciul cu Andorra. Hai România!