Naţionala, mai aproape de oameni!

septembrie 10, 2012 in Națională

„Arena Naţională” este un stadion cochet. Un argument dar nu suficient ca să fie asaltat de fani. E vorba de marketing…

Aud în ultimele ore văicăreli, fel de fel, cu referire la numărul mic de bilete vândute pentru meciul cu Andorra. Era previzibil. Dar vina aparţine tot organizatorului, adică Federaţiei. Bucureştiul nu freamătă pentru acest meci. Unde sunt tonetele tricolore cu bilete, tricouri, eşarfe şi steguleţe? Puteau fi în mall-uri, la intrarea în parcuri, ba chiar şi în staţiile importante ale metroului. Aşa cum există la meciurile de afară. Un joc ca ăsta nu stârneşte interes decât dacă provoci oamenii să vină la stadion. Poate era mai bine ca „amicalul” cu Andorra să fie dus în provincie. Cu certitudine veneau mai mulţi suporteri. Naţionala trebuie să fie mai aproape de oameni. Să trăiască împreună cu ei!

De când a apărut „Arena Naţională” s-au corectat multe în privinţa comercializării biletelor pentru meciurile echipei naţionale. Şi nu numai. Apelând la site-urile specializate în aşa ceva puteţi evita stresul şi… bişniţarii. Chiar dacă plăteşti un comision important pentru expediere. Problemele apar însă la meciurile fără miză. Oricâtă publicitate s-ar face accesul online se limitează la un anumit profil de suporter, cu ceva bani şi dornic să vadă partide de top. Când sunt adversari modeşti interesul dispare instantaneu.
Asta se întâmplă în cazul Andorrei. Deşi preţurile sunt acceptabile, oamenii nu-şi dau coate să ajungă în faţa caselor de bilete. Eu cred că fenomenul ţine de atmosfera creată în jurul acestei confruntări. Dacă Bucureştiul era împânzit cu afişe, cu tonete tricolore unde să se vândă bilete alături de tricouri, eşarfe şi steguleţe în culorile naţionale, dacă se inventau diferite concursuri cu premii înaintea şi în pauza meciului reţeta financiară ar fi fost alta.
Şi de ce Bucureşti la un meci cu Andorra? O reprezentativă aflată mereu în vacanţă. Un astfel de joc ar fi trebuit programat în provincie. Spre exemplu la Ploieşti, acolo unde s-a construit un stadion cochet, iar fanii mănâncă fotbal pe pâine. Cu certitudine veneau mai mulţi spectatori, iar atmosfera devenea mai caldă. Şi exemplele pot continua.
Echipa naţională este a României. O avea Capitala cel mai frumos stadion din ţară însă sunt oraşe cu arene elegante care pot deveni gazde primitoare. Dacă Federaţia continuă să ţină la ideile fixe şi nu va analiza aceste aspecte sensibile atunci va avea parte de emoţii financiare la meciurile fără miză sau fără statut de favoriţi pentru „tricolori”.
Eu îmi fac datoria şi voi merge la meci. Hai România!