Revansa lui Szekely

decembrie 8, 2009 in Liga 1

Pus pe „lista neagra” de patronul Gigi Becali, stelistul Janos Szekely s-a transformat peste noapte dintr-un „indezirabil de lux” intr-o vedeta autentica. Szekely a dat repede uitarii sezonul slab de care a avut parte in primul an la Steaua, devenind al doilea golgheter al „ros-albastrilor”. Un sezon de exceptie pentru Janos Szekely, cu cinci goluri si patru pase decisive de gol.


Szekely a trait momente dificile la Steaua pana sa ajunga in postura de jucator-favorit. Pus la zid de catre patronul Gigi Becali, de multe ori pe nedrept, mijlocasul Stelei a tinut la principii si a urmarit doar performanta. O tenacitate mai rar intalnita la un jucator de fotbal care, pe undeva, explica reusitele lui Szekely din acest sezon competitional.
Daca ne uitam doar la meciul cu FC Vaslui, din Ghencea, si cel cu Universitatea, de la Craiova, ambele castigate de Steaua cu acelasi scor, 2-1 – prin goluri marcate in minutele de prelungire de Szekely – obtinem o alta explicatie pentru eticheta de cel mai bun jucator al „ros-albastrilor” din acest sezon. Suficient pentru (re)validarea unei declaratii date de Gigi Becali dupa partida cu Vasluiul: „Szekely, pentru golul asta, toata viata va ramane la Steaua! Nu il voi mai critica niciodata!”.
Poate ca Szekely a avut noroc cu antrenorii. Atat Cristiano Bergodi, dar mai ales Mihai Stoichita i-au dat credit total in momente in care Gigi Becali le „recomanda” insistent sa-l tina pe tusa. E foarte greu sa joci bine intr-o astfel de atmosfera si cu un asemenea tratament insa Janos Szekely a demonstrat ca a invatat de la viata ceea ce trebuie. Dupa un tur de campionat, Szekely s-a metamorfozat din „oaia neagra” a echipei intr-un titular de baza. La asta a contat si decizia din vara, cand mijlocasul stelist a refuzat sa mearga la Poli Timisoara, preferand in schimb sa lupte pentru un post de titular in Ghencea, chiar si cu riscul de a sta pe banca de rezerve.
Practic, golurile din prelungiri in meciurile cu Vaslui si Universitatea Craiova i-au adus lui Janos Szekely o mult asteptata revansa. In primul rand fata de Gigi Becali – care l-a facut cu ou si cu otet atunci cand Steaua nu avea rezultate pozitive – fata de suporteri, dar si fata de reprezentantii mass-media care i-au contestat valoarea.