Magicianul din Donetk

decembrie 5, 2009 in Internaţional

Intr-o perioada plina de framantari pentru fotbalul romanesc, cu rezultate contradictorii in cupele europene – de la surpriza placuta, Unirea Urziceni, din Liga Campionilor, pana la dezamagirile din Liga Europa – avem, totusi, un motiv de mandrie. Antrenorul Mircea Lucescu, castigator al Cupei UEFA cu echipa ucraineana Sahtior Donetk in luna mai, a fost nominalizat de UEFA la titlul de „Antrenorul anului”. Castigatorul va fi desemnat pe baza voturilor internautilor, exprimate pe site-ul forului continental pana la 8 ianuarie 2010. UEFA va anunta numele antrenorului ales de fani pe 20 ianuarie.

Inca un succes pentru „Il Luce”. Mircea Lucescu a fost nominalizat pentru acest titlu alaturi de alti patru tehnicieni: Sir Alex Ferguson (Manchester United), Josep Guardiola (FC Barcelona), Laurent Blanc (Girondins Bordeaux) si Horst Hrubesch (antrenorul nationalei de tineret a Germaniei). Nume mari care dimensioneaza, cum nu se poate mai bine, munca si valoarea lui Lucescu.
Mircea Lucescu face parte din categoria tehnicienilor care construiesc echipe aproape de la zero. Lucescu a preluat Sahtior Donetk in 2004, iar de atunci a castigat trei titluri de campioana a Ucrainei (2005, 2006, 2008), o Cupa a Ucrainei (2008) si doua Supercupe (2005, 2008) dar si ultima editie a Cupei UEFA (2009). Mai important decat toate aceste trofee puse la un loc este forta de joc pe care o are in acest moment Sahtior, trupa din Donetk fiind cotata cu sanse mari de a castiga actuala editie a Ligii Europa. In plus, as mai trece la capitolul realizari constructia noului stadion „Dombass Arena”, cu o capacitate de 50.000 de locuri, cel mai nou si mai modern stadion din Europa. Investitia patronului Rinat Ahmetov s-a ridicat la circa 400 de milioane de dolari, „Il Luce” avand o contribuite decisiva la luarea acestei decizii.
Lucescu este un antrenor de geniu pentru ca stie sa comunice cu jucatorii si colaboratorii sai. Tot ceea ce le spune este logic si suficient de inteligibil pentru a fi inteles si transformat, pe teren, in relatii de joc eficiente. Un adevarat strateg in materie de fotbal. Un tehnician de forta, cu personalitate si eleganta. Toate astea au determinat UEFA sa faca aceasta nominalizare. Probabil nu va castiga in fata lui Pep Guardiola dar faptul ca este acolo, „la bataie”, reprezinta enorm pentru el, dar mai ales pentru fotbalul romanesc.