Respect pentru Hagi. Și-atât!

mai 19, 2013 in Liga 1

Gică Hagi a respectat meseria de fotbalist și s-a respectat ca om. Asta le-a transmis tinerelor speranțe de la Viitorul Constanța: fair-play și valoare!

Gică Hagi a respectat meseria de fotbalist și s-a respectat ca om. Asta le-a transmis tinerelor speranțe de la Viitorul Constanța: fair-play și valoare!

Dacă nu era Gică Hagi patron la Viitorul Constanța mă gândeam numai la scenarii dubioase după acest rezultat istoric: 5-2 cu Steaua, în Ghencea. Hagi nu a trădat niciodată fotbalul și vă asigur că nu a făcut-o nici duminică seară. Puștii Viitorului au ridiculizat rezervele Stelei, incapabile să arate că merită să joace în Liga Campionilor. Declarația nefericită dată de antrenorul Laurențiu Reghecampf, după meci, cum că „eu nu voi intra niciodată în asemenea lucruri murdare”, a turnat gaz peste foc. Insinuările de blat au început să curgă din toate direcțiile. După care Reghe a revenit și a nuanțat. Iarăși gaz peste foc. Un lucru să fie limpede: Gică Hagi nu a păcălit niciodată fotbalul. Musai, respect pentru Hagi!

Pentru o țară anormală, în multe privințe, folosirea jucătorilor de rezervă de către campioana matematică a Ligii 1 pare o anormalitate. Fals. Sunt jucători care trebuie să arate ce și cât pot. La Steaua se fac deja listele de vânzări și achiziții. Într-un fotbal civilizat și avansat socotelile se urzesc în astfel de jocuri. Dar când ai sacii în căruță și numeri zilele până la sărbătoarea titlului cu numărul 24, când ai gândul doar la mare, soare și piscină, nu prea mai ai chef să pui osul la muncă.
Dar asta nu e treaba celor de la Viitorul Constanța și nici a lui Gică Hagi. E treaba Stelei. Puștii lui Gică au jucat ce și cât știu. Au avut noroc că le-a intrat orice șut pe poartă și până la final au scos, ca iluzionistul din joben, acest neverosimil 5-2 pe Ghencea. Un scor care va rămâne scris în istorie.
Antrenorul Laurențiu Reghecampf nu a suportat umilința înfrângerii. Pe bună dreptate. Și-a pus speranța într-o serie de jucători care l-au dezamăgit. În frunte cu Doru Bratu. Dar asta nu scuză reacția pe care a avut-o, imediat după joc, în fața camerelor de filmat. „Din vară va continua altcineva, eu nu voi mai rămâne la Steaua pentru ca eu nu voi intra niciodata in asemenea lucruri murdare”, a spus Reghe la Digi Sport. Ce lucruri murdare? Probabil un blat? La ce altceva să te gândești după ce auzi astfel de vorbe?
Vorbe spuse la nervi fără un minim control al sensului lor. În primul rând a fost jignit Gică Hagi. Am avut privilegiul să văd cariera acestui jucător uriaș. Hagi nu a trădat fotbalul și a făcut totul pentru victorie. La fel și copiii de la Viitorul Constanța. Că rezervele Stelei au fost praf e altceva. Dar stați un pic. Care „rezerve”? Rusescu? Adi Popa? Prepeliță? Georgevski? Nikolic? Râpă? Gardoș? Filip? Pârvulescu? Toți sunt jucători de Liga Europa. Au fost pe teren contra lui Chelsea și Ajax. Au fost în joc și cu Viitorul. Despre ce „rezerve” vorbim?
L-am auzit pe Florin Prunea, managerul celor de la Iași, acuzând dur rezultatul întâlnirii din Ghencea precum și cele două echipe. De parcă nu-l știa pe Hagi. Poate este de înțeles atitudinea lui Prunea a cărui echipă, CSMS Iași, se bate cu… Viitorul pentru salvarea de la retrogradare. Prunea știe bine că Gică Hagi nu trișează fotbalul dar a ținut cu orice preț să se lanseze în acuzații grave. Până la urmă e treaba lui.
Greu să scrii un comentariu după un astfel de meci. Sunt curios ce ne rezervă ziua de după mâine. Probabil multe. Reghecampf a greșit atunci când l-a luat gura pe dinainte. Faptul că a revenit după și a schimbat „sensul” este egal cu zero. Se bucurau fanii Stelei la golurile Viitorului? Și care e problema? L-au iubit pe Dică, l-au iubit pe Hagi. Suporterii „roș-albaștrilor” se bucurau pentru cei doi, nu pentru că Viitorul umilea Steaua. O diferență de nuanță care a transformat un meci banal într-un război al declarațiilor. Cu urmări și consecințe care, la această oră, sunt incalculabile.
Repet a mia oară: Gică Hagi nu a trădat fotbalul. Niciodată. Pornind de la această axiomă el merită mai mult respect. Și-atât!