Regatul banilor

decembrie 29, 2014 in Internaţional

Jucătorii români care ajung în fotbalul arab pun pe primul plan banii. O fac pentru familie. Performanța? Oare mai contează?

Jucătorii români care ajung în fotbalul arab pun pe primul plan banii. O fac pentru familie. Performanța? Oare mai contează?

De ceva vreme, fotbalul arab a început să importe masiv din România. Jucători, antrenori, maseuri, preparator fizici etc. Nu e rău deloc. Ei vor performanță, ai noștri banii lor. Asta nu înseamnă că peste tot curge lapte și miere. Arabii sunt zgârciți la bani, iar când li se pune pata dă afară pe oricine indiferent de nume, țară sau palmares. Acolo, în lumea fotbalului arab, doar banii vorbesc. Deocamdată. Un regat spre care își îndreaptă atenția tot mai multă lume bună. Cine ajunge acolo face un pas înapoi pe scara performanței dar își rezolvă situația materială cum nu se poate mai bine. Acesta este adevărul. În zona Golfului, și nu numai, se află „regatul banilor”!

Presa comentează că „decarul” naționalei, stelistul Cristi Tănase, este cu un picior în curtea lui Al Hilal (Arabia Saudită), formație antrenată de fostul său… antrenor, Laurențiu Reghecampf. Un nou produs de export pe care fotbalul românesc îl va trimite, probabil, în lumea arabă. Un nou exemplu cum banii bat performanța. 🙁
Tănase poate să-și găsească o echipă valoroasă în Europa. Oricând. Chiar una cu nume însă nu putea încasa banii pe care îi oferă arabii. Ceva în jurul a 1,5 milioane de euro pe sezon. Plus prime și alte premii se adună o sumă impresionantă.
Ca performanță, un pas înapoi. Uitați-vă ce se întâmplă cu Pintilii. Șeicilor de la Al Hilal li s-a pus pata pe el, iar după Anul Nou e posibil să revină în țară. Nu iese fum fără foc. Poate la banii a câștigat ceva, într-o jumătate de sezon, dar ca valoare a făcut un mare pas înapoi.
În plan sportiv, de suferit au suferit jucătorii. În primul rând. Apoi echipa națională care a pierdut în neant nume importante. La cât de restrânsă este aria de selecție contează enorm orice jucător. Drama e că aceștia ajung în campionate slabe, departe de ochii selecționerului Iordănescu. Și cu asta am spus totul!
Fotbalul arab reprezintă o șansă financiară pentru cei care ajung acolo. În același timp poate fi terenul unui mare eșec. Deocamdată, acolo se află „regatul banilor”, iar pentru un fotbalist cu obligații contează mai mult decât un campionat tare din Europa. Asta-i viața!