Reformatorul

august 2, 2010 in Fotbal

Unii s-au grabit sa trambiteze in stanga si-n dreapta ca antrenorul Ioan Andone va esua cu Dinamo pentru ca nu are echipa. La inceput de sezon este riscant sa te hazardezi in astfel de pronosticuri, pentru ca rezultatele ulterioare te pot pune intr-o postura delicata fata de cititori, fata de suporteri. Ando este un meserias prin definitie, care a demonstrat ca poate face din orice… bici. Pana acum noul Dinamo arata bine dar este nevoie de o calificare cu Hajduk Split pentru ca echipa sa creada, cu adevarat, in fortele ei. Reforma echipei va fi urmata, inevitabil, si de reforma clubului.

In urma cu doua-trei saptamani, unii asi in ale fotbalului ii cantau prohodul lui Andone. Ba ca nu are echipa, ba ca nu a facut transferuri, ba ca nu este sustinut de actionari, ba una, ba alta. Baliverne de Cismigiu presarate aiurea care ignora un CV aproape beton. Ando este facut pentru Dinamo, un club care i se potriveste precum o manusa.
Orice antrenor este mentinut in functie doar de rezultate. Nu de spectacol, nu de atitudinea suporterilor si nici de ifosele actionarilor. Doar de rezultate, singurele care conteaza atunci cand vine vorba de evaluarea unui tehnician. Or la acest capitol Andone e pe cai mari. Pana acum a batut tot. Si in preliminariile Ligii Europa, si in campionat. Daca se califica in play-off-ul Europa League atunci chiar va bifa un inceput de sezon fenomenal.
Andone face parte din categoria meseriasilor. Cum este si stelistul Victor Piturca. Probabil ca acesta este duelul campionatului. Ando are insa nevoie de timp. Chiar si cu aceste rezultate pozitive nu se poate construi peste noapte un unsprezece capabil sa atace titlul. Mai mult, tehnicianul dinamovist are puterea si credibilitatea de a reforma din temelii clubul din Soseaua „Stefan cel Mare”. Dar si un astfel de demers cere tot… timp.
Uitati-va la transformarea miraculoasa a lui Adrian Cristea. Din „eternul amorez”, Cristea este starul in jurul caruia se poate forma echipa de baza. In meciul cu Sportul Studentesc, la 4-3, Ando a riscat folosindu-l pe „Print” usor accidentat dar mutarea i-a iesit si a castigat meciul. Asta inseamna sa stii meserie!
Testul adevarat din acest debut de sezon vine joi, cu Hajduk Split. Daca Dinamo va gestiona bine si echilibrat avansul de doua goluri luat la Bucuresti, echipa va primi doza de optimism si incredere pentru abordarea unui sezon lung si dificil. Daca nu iese bine cu croatii atunci va fi greu de refacut moralul jucatorilor.
Ioan Andone stie cat de mult conteaza micile detalii. Sunt convins ca la Split, ca si pana acum, va folosi o echipa care sa atace, care sa marcheze. Jocul gen „autobaza-n poarta” nu-l caracterizeaza si nici nu-i place. Andone vrea la Dinamo o formatie care sa iubeasca fotbalul modern si generos. Reformarea jocului si a mentalitatii echipei nu pot fi urmate decat de reformarea clubului.