Reformă în arbitraj

noiembrie 29, 2011 in CCA

Crăciunescu știe de unde începe reforma: de la județ!

Nu se mai poate. Greșelile se țin lanț. Situația pare scăpată de sub control deși șeful arbitrajului românesc, Ion Crăciunescu, își păstrează o doză de credibilitate apreciabilă în raport cu ceea ce fac subordonații săi. Și eu cred cu tărie că Ion Crăciunescu va reuși să curețe pădurea de uscături. Dar trebuie să o facă ACUM. Orice zi întârziere e fatală. Pentru competiție, pentru echipe, pentru suporteri. Pur și simplu nu se mai poate continua așa. Reforma în arbitraj trebuie să înceapă cu schimbări radicale de organizare și cu promovarea celor mai buni arbitri din ligile 3 și 4.

Lumea nu mai are încredere în actuala ierarhie din Liga 1. Și nu numai. Erorile de arbitraj se țin lanț și, de cele mai multe ori, au un impact decisiv asupra rezultatului final. Așa se anulează munca de o săptămână a jucătorilor, antrenorilor, iar pe deasupra se mai și cheltuie o groază de bani cu deplasările și diurnele „fluierașilor”.
Ce-i de făcut? O întrebare retorică necesară. Unii spun că e ușor să critici dar mai greu este să oferi soluții. Da, sunt soluții. Și cred că actualul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Crăciunescu, le are însă cred că prelungește perioada de evaluare a actualului lot. Dacă ne gândim că în anul acesta se mai joacă doar trei etape din Liga 1 putem fi îngăduitori.
Dar în 2012? Ei, aici e problema. Atmosfera, credibilitatea și performanța arbitrajului românesc își are rădăcinile în ligile inferioare. De acolo trebuie început. În cele mai multe cazuri, asociațiile județene de fotbal au făcut „cărțile” după bunul plac și interesele de moment. Asta a determinat apariția unor criterii speciale de promovare a arbitrilor: relații, grade de rudenie sau putere financiară. În numeroase cazuri valoarea nu este determinantă pentru mulți dintre ei.
Ce se poate schimba? Eu văd implicarea CCA în toate structurile care vizează arbitri. Deci și la asociațiile județene. CCA trebuie să preia organizarea și delegarea arbitrilor în ligile inferioare prin plasarea unor oameni competenți și coreți în fruntea acestor structuri. În acest fel putem evita pumnii în gură încasați de către arbitri de la suporteri sau sprinturile pe calea ferată ca să scape de bătaie. În acest fel există cât de cât o coerență între ceea ce vrea CCA de la arbitri și ceea ce se promovează în eșaloanele superioare.
În ligile 3 și 4 sunt destui arbitri tineri și valoroși. Din atâtea judeșe se poate forma un lot destul de numeros. Doar doi, trei dacă se ia, adică pe cei mai buni, se sare de 100 și se poate completa ușor schema la Liga 1 și 2. Dacă va face asta, Ion Crăciunescu va fi obligat să lucreze cu băiatul lui X, nepotul lui Y sau vărul lui Z. Și nimic nu s-ar schimba.
Concluzia? CCA trebuie să preia în cel mai scurt termen comisiile de arbitri din ligile inferioare, iar în paralel să organizeze un proces de evaluare a arbitrilor de acolo pentru realizarea unui lot național din care să se alimenteze liga 1 și 2. Doar așa se poate schimba, pe termen scurt, imaginea arbitrajului din România. Altfel se alege praful de tot!