Reformă cu „Rege” și „General”!

iunie 6, 2011 in Națională

Răzvan Lucescu a plecat. Vine Gică Hagi (foto stânga). Un om căruia nu poți să-i reproșezi ceva nici măcar atunci când greșește pentru că a oferit totul echipei naționale. Federația l-a ales și pe Anghel Iordănescu (foto dreapta), pe post de „supervisor”. Dincolo de interesele naționalei ținta o reprezintă reformarea fotbalului românesc, de la lotul „A” până la selecționata U-14. Adică schimbararea radicală a parametrilor de performanță, a modului de joc dar în special a selecției la toate nivelurile reprezentativelor noastre. Cu un termen corect: toamna lui 2015!

„Regele” se întoarce la cea mai dragă echipă din cariera sa de fotbalist: naționala României. Nu este încâ oficial dar sunt convins că Gică Hagi nu va refuza oferta lui Mircea Sandu. În primul rând pentru că aceasta respectă principiile cerute de Hagi, adică proiect pe o durată de minimum trei ani și libertate de a decide ce este mai bine pentru reformarea fotbalului românesc.
Un pas curajos al președintelui Sandu care îl vrea ca director tehnic pe Anghel Iordănescu. Un alt nume de legendă al echipei naționale de care se leagă cea mai mare performanță din istorie, sfertul de finală jucat la World Cup 1994. În plus, „Generalul” este un fin cunoscător al fotbalului românesc, al problemelor sale. Poate da soluții concrete și inspirate pentru reformarea din temelii a unui sistem care, în prezent, abia mai răsuflă. Și aș mai pune la socoteală rigoarea și disciplina pe care o impune Iordănescu, elemente luate cam la mișto de șecherașii care tot trag sforicele prin fotbalul nostru.
Sunt convins că mulți dintre voi veți critica revenirea lui Hagi la echipa națională. După palmaresul de antrenor poate că aveți motive întemeiate. Eu vreau să spun că eșecurile „Regelui” din postura de tehnician s-au datorat, în totalitate, lipsei de inspirație în alegerea ofertelor și timpului prea scurt pe care l-a avut la dispoziție. Acum va fi altceva. Până în 2015 sunt patru ani în care poți să construiești o echipă reprezentativă competitivă și un climat sănătos pentru promovarea valorilor autohtone.
Hagi a fost și va rămâne simbolul echipei naționale. Va mai și greși că doar e om însă este numele căruia nu prea ai tupeul să îi reproșezi ceva. Am trăit mereu cu acest sentiment. Din această perspectivă cred că va avea publicul de partea lui din prima secundă, iar în Iordănescu omul de la care poate primi sfaturi utile. Ambii au mandat dar și autoritatea de a pune pumnul în gură celor care confundă performanța sportivă cu interesele personale. Poate cea mai delicată misiune pentru un mandat de selecționer.
O provocare de anvergura acesta, cu mandat extins la reformarea întregului sistem fotbalistic din România, este un adevărat șoc. O reformă cu „Rege” și „General”. Doi oameni care și-au schimbat porecla în renume!

P.S. Sunt dezamăgit de Răzvan Lucescu. Total. Nu că s-a dus la Rapid. E treaba lui unde vrea să muncească. Demisia la doar o zi după meciul cu Bosnia îl desconsideră și îi afectează grav onoarea. Putea foarte bine să îi însoțească pe „tricolori” în Brazilia, iar la întoarcerea în țară pleca unde dorea. Dar e problema lui Răzvan cum și în ce fel a vrut să se despartă de elevii săi, de colaboratori și nu în ultimul rând de fanii naționalei. Baftă la Rapid și… atât!