Rednic, aripi pentru viitorul lui Dinamo!

februarie 15, 2016 in Liga 1

Antrenorul Mircea Rednic a titularizat un junior de 17 ani în meciul cu FC Botoșani. Dinamo are viitor, nu glumă!

Antrenorul Mircea Rednic a titularizat un junior de 17 ani și a câștigat meciul cu FC Botoșani. Dinamo are viitor, nu glumă!

Despre antrenorul Mircea Rednic am mai spus și cu alte ocazii că s-a format la școala lui Mircea Lucescu. Ca jucător, iar ca antrenor aplică cam aceleași metode cu ale „Magului”: răbdare și construcție. În campania de transferări din această iarnă Dinamo nu a rupt gura târgului dar Rednic a reușit să inventeze ceva chiar la primul joc oficial din 2016: cu Botoșani l-a titularizat pe juniorul Valentin Costache. Și a lăsat pe bancă nume grele ca Marc sau Essombe. Mai rar așa ceva în Liga 1. La doar 17 ani, puștiul s-a descurcat foarte bine, ba chiar a reușit să marcheze un gol. Și ăla decisiv. Nici că se putea mai frumos. Titularizarea lui Valentin Costache reprezintă un mesaj clar pentru ceea ce va urma la Dinamo și ceea ce ar trebui să se întâmple în fotbalul românesc. Un fel de aripi pentru viitor!

Când antrenorul Mircea Rednic s-a decis să-l titularizeze pe juniorul Valentin Costache în partida cu FC Botoșani, câștigată de Dinamo cu 1-0, m-am gândit imediat la titularizarea lui Gică Hagi în meciul România – Irlanda de Nord (0-1, 1985). Costache are 17 ani, Hagi avea 18. În ambele cazuri, antrenorii Mircea Rednic respectiv Mircea Lucescu au vrut să dea încredere unor fotbaliști talentați.
Gesturi asemănătoare sunt din ce în ce mai rare în Liga 1. Importurile de jucători, mai comode și mai profitabile la capitolul… comisioane, au sufocat munca de promovare a valorilor autohtone. Din acest motiv, fotbalul românesc este cu un picior în groapă, iar dacă nu se schimbă ceva urmează ani buni departe de turneele finale ale europenelor și mondialelor.
Rednic vrea să adauge plusvaloare unui jucător tânăr format de Dinamo. Faptul că a marcat golul victoriei, chiar la debut, e și mai frumos. Singura problemă care va trebui rezolvată de Rednic este ca Valentin Costache să rămână cu picioarele pe pământ. Acum e în nori, visează frumos și se bucură că are de ce. Ceea ce va urma pentru el este și mai greu, pentru că fanii vor avea pretenții, însă Rednic e genul de tehnician care știe să gestioneze astfel de situații.
Dacă exemplul lui Rednic va fi preluat și de alți tehnicieni din prima divizie există șanse să se formeze o generație frumoasă. Doar așa se poate lărgi baza de selecție a echipei naționale, iar această abordare va genera afluență mai mare spre fotbal. Un sport foarte iubit dar în care numărul jucătorilor legitimați scade de la un an la altul. De aceea este nevoie de promovarea unor fotbaliști gen Valentin Costache!