Razvan, la (un nou) inceput de… mandat!

noiembrie 3, 2009 in Națională

Nu cred ca este o exagerare daca afirm ca mandatul selectionerului Razvan Lucescu (re)incepe odata cu meciul amical contra Poloniei, pe 14 noiembrie, la Varsovia. Numit la cârma nationalei intr-un moment când sansele de calificare erau compromise Lucescu a incercat, cât i-a stat in putinta, sa corecteze situatia in clasament si sa redea nationalei demnitatea de altadata.

Partial a reusit, partial nu. Cu Franta, „tricolorii” au aratat un devotament dus pana la sacrificiu iar, in final, au scos un egal mai mult decat onorabil. Cu Serbia, Razvan Lucescu a fost prizonierul unor realitati jenante in ceea ce priveste implicarea unor jucatori in programul de pregatire, „campioni” detasati fiind Adrian Mutu si Adrian Cristea. Rezultatul de la Belgrad a aratat, practic, masura indeferentei unor fotbalisti care, probabil, vor privi la televizor meciurile nationalei pana o sa le vina mintea la cap.
Fara doar si poate, Adi Mutu este un jucator valoros de care are nevoie orice echipa nationala. Pe de alta parte, comportamentul sau, presarat cu escapade nocturne, fete si alcool, nu are cum sa fie ignorat de colegii mai tineri sau de cei convocati in premiera la lot. Pentru copii si juniori, care vad in Mutu un idol, aventurile extrasportive derulate de-a lungul carierei sale reprezinta adevarate „droguri” educationale si de comportament. Or asa ceva nu trebuie tolerat atunci când vine vorba de sport, in general si de fotbal, in particular.
In campania de calificare pentru Euro 2012, Razvan Lucescu va tine cont de toate acestea. Selectionerul a demonstrat ca are puterea sa ignore numele mari atunci cand gresesc. E important pentru ceilalti componenti ai lotului, este important pentru tinerii jucatori chemati sa imbrace tricoul cu tricolor. Strategia selectionerului Lucescu se bazeaza pe forta grupului, pe organizarea jocului si pe o disciplina tactica dusa la extrem. De fapt, acestea sunt singurele arme la care mai putem apela in acest moment, mai ales ca baza de selectie este din ce in ce mai restransa si mai putin darnica in a oferi jucatori de top.
Meciul cu Polonia va arata ce si cum. Important este ca Razvan Lucescu sa nu renunte la principiile care l-au facut remarcat ca antrenor. Toleranta zero fata de fotbalistii care calca pe bec, selectia jucatorilor care sunt in forma maxima la echipele lor de club si disciplina par sa fie reteta unei posibile reusite care sa ne duca la Euro 2012. Sunt elemente care explica, in mare parte, palmaresul pozitiv al actualului selectioner. In cinci partide oficiale Razvan Lucescu a reusit doua victorii, doua egaluri si a pierdut o singura data. Chiar daca unii n-au pus prea mare pret pe statistica de mai sus pentru noi conteaza. Important este insa ce se va intâmpla in acest nou mandat. Unul… european. Bafta, Razvane!