Războiul stelisto-stelist

septembrie 27, 2013 in Special

Mihai Stoica este principalul vinovat pentru declanșarea războiului stelisto-stelist. Un război care nu poate duce la ceva bun. Doar la regrete!

Mihai Stoica este principalul vinovat pentru declanșarea războiului stelisto-stelist. Un război care nu poate duce la ceva bun. Doar la regrete!

Managerul general al Stelei, Mihai Stoica, a ieșit la rampă cu declarații incendiare la adresa unor foste glorii steliste. Cei vizați au fost Anghel Iordănescu, Tudorel Stoica și Emerich Jenei. „Iordănescu a vrut să fure echipa în cârdăşie cu generalii.”, „Ce a făcut Tudorel Stoica în ultimii 20 de ani, după ce a abandonat activitatea competiţională?” sau ironia „Păi așa nea Imi, jucătorii să aibă grijă la Di Caprio?” cu referire la… jucătorul Di Canio. Poate că „MeMe” are dreptate când vorbește despre un scenariu de „preluare” a Stelei de la Gigi Becali sau despre criticile cu repetiție încasate de echipă chiar și când joacă bine sau are rezultate pozitive. Mihai Stoica greșește însă atunci când face trimiteri răutăcioase la unele dintre numele de legendă steliste, iar gloriile greșesc atunci când înțeapă, tot răutăcios, Steaua de astazi. Un război stelisto-stelist care nu va avea învingători. Doar învinși și regrete!

Din tot ce-a spus Mihai Stoica referitor la fostele glorii steliste, povestea cu preluarea echipei de la Gigi Becali are corespondență în zvonurile care au circulat și încă mai circulă prin peluze. Oamenii vorbesc și, de obicei, nu iese fum fără foc. Se spune că Gigi este acum în pușcărie și pentru că n-a vrut să vândă Steaua. Folclor, vorbe, zvonuri?
De aici până a pune asta în cârca generalului Anghel Iordănescu e drum lung și cale întortocheată. „Iordănescu a vrut să fure echipa în cârdăşie cu generalii. Şi dacă se întâmpla asta se alegea praful, pentru că nu avea nici banii şi nici dorinţa lui Gigi de a investi. Iordănescu îl linguşeşte zilnic pe Gigi, dar patronul e inteligent să realizeze că aceşti oameni vor numai să-l lucreze”, a spus domnul Stoica. Degeaba. Fără probe clare pe tema asta povestea rămâne doar în zona de cancan.
„MeMe” a atins și un subiect sacru: Cupa Campionilor Europeni 1986. „Nu putem face comparaţie între ce era înainte de 1989 şi ce e acum. FC Barcelona avea doi jucători străini, pe Schuster şi pe Archibald. Dacă întrebi pe cineva pe stradă cine e Archibald, îţi spune că e ajutorul lui Robin Hood”, au fost vorbele-șoc lansate de managerul Stelei. Cu jucătorii străini cam are dreptate dar a ironiza performanța de atunci înseamnă renegarea istoriei clubului ceea ce, pentru suporteri, este echivalent cu o blasfemie. Așa ceva nu se face!
Față de nea Imi a greșit din start. Chiar dacă la păcătosul ăla de meci, cu West Ham United, Emerich Jenei l-a confundat pe Di Canio cu… actorul Di Caprio, probabil din cauza stresului, nu mi se pare o temă bună pentru mișto. Jenei este autorul unor performanțe memorabile la Steaua, atât ca jucător cât și ca antrenor, încât umilirea sa publică cu astfel de ironii absurde aduce clubului din Ghencea un imens prejudiciu de imagine.
La rândul lor, fostele glorii steliste greșesc că acceptă duelul mediatic cu Mihai Stoica. Un război stelisto-stelist din care nu are cum să iasă ceva bun. Dimpotrivă. Nu vor exista învingători. Doar înviși înconjurați de regrete.
Steaua nu are nevoie de așa ceva. Fiecare generație are meritele ei în funcție de performanțele realizate. A-i contesta pe unii pentru ca să fie iubiți ceilalți este un gest similar mersului pe sârmă. Cine cade își rupe gâtul!