Din Giulești pân’ la Bârsana

septembrie 26, 2013 in Cupa României

Avântul Bârsana ne-a trimis la hartă și ne-a arătat din ce locuri minunate a venit în 16-imile Cupei. În imagine, mănăstirea Bârsana, de pe Valea Izei!

Avântul Bârsana ne-a trimis la hartă și ne-a arătat din ce locuri minunate a venit în 16-imile Cupei. În imagine, Mănăstirea Bârsana de pe Valea Izei!

Cupa României continuă să aibă un farmec aparte. Și l-a păstrat peste ani deși nu mai oferă facilitățile de altădată. Ripensia Timișoara a venit tocmai din Liga 5 ca să arate că viața bate filmul. Rapidul a reînviat sub comanda lui Viorel Moldovan demonstrând că are puterea să treacă peste greutățile financiare. Avântul Bârsana a avut privilegiul de a juca cu Steaua și nu a făcut de râs Maramureșul. Din Giulești pân’ la Bârsana oamenii s-au bucurat de fotbal. O stare de spirit destul de rară în ultima vreme. Așa ceva trebuie cultivat și dezvoltat, nu scandalurile sau jignirile ca la ușa cortului. Fotbalul românesc are nevoie de aer proaspăt, de o altă stare de spirit. Suporterii de pretutindeni vor să se bucure de fotbal dar în cele din urmă va conta ceea ce primesc!

Ce înseamnă să cuplezi un fost mare fotbalist la un nume de legendă cum este cel al Rapidului! Viorel Moldovan a adus frenezia de pe vremea „Generației de aur”. „Alb-vișiniii” au reușit o primă repriză senzațională, 3-0 cu Ceahlăul. Rapidiștii au jucat cu zâmbetul pe buze cum de mult nu i-am mai văzut. Calificarea în „optimile” Cupei aduce bucurie în Giulești dar și speranțe mari pentru viitor.
Aventura celor din Bârsana este de-a dreptul spectaculoasă. Au venit pentru meciul vieții lor, cu Steaua. Deși au pierdut cu 0-4, maramureșenii s-au comportat admirabil. Ei și suporterii care i-au însoțit. Un meci care intră în istoria localității Bârsana și care, aproape sigur, va deveni subiect de poveste la o masă cu pită și slană stropite cu un păhăruț de horincă.
De mult nu am mai avut 16-imi atât de frumoase în Cupă. Ca stare de spirit. Dincolo de fotbal există un mesaj. Grupări ca Ripensia Timișoara, Rapid sau Avântul Bărsana arată cât de plăcut este fotbalul jucat pentru oameni. Uiți de toate. Nu mai contează gafele tehnice, nici erorile tactice și nici comentariile de pe margine. Bucuria de a juca fotbal bate mizeriile care se revarsă zi de zi în spațiul public.
Din Giulești pân’ la Bârsana, Cupa României a fost în sărbătoare. Poate dă ceva și campionatului. Ar fi extraordinar și un pic mai bine pentru fotbal!