Rascoala exilatilor

august 27, 2010 in Fotbal

Ceasul arata 00:55. Au trecut mai bine de doua ceasuri de la fluierul de final al partidei Dinamo-Universitatea Cluj. Un neverosimil 3-4 caruia ii tot caut explicatii. Dupa cele traite la emisiune, in direct cu fanii si invitatii, cred ca surprinzatoarea victorie a „sepcilor rosii” s-a nascut din dorinta arzatoarea a fostilor dinamovisti care imbraca tricoul cu „U” de a da peste nas celor care i-au „exilat”, poate prea repede, in curtea unei nou-promovate.

Lista este destul de lunga. Matache, Bostina, Lemnaru sau Claudiu Niculescu sunt jucatorii care au uimit vineri seara. Unii mai mult, altii mai putin. Daca ii mai pun la socoteala pe antrenorul Marian Pana, si el un fost dinamovist, sau pe patronul lui „U”, Florian Walter, pana mai ieri actionar la gruparea din Soseaua Stefan cel Mare, avem dimensiunea exacta a ciocnirii orgoliilor.
Toti au vrut sa-si revendice trecutul in „alb-rosu”. Si cum puteau s-o faca mai bine decat invingand pe Dinamo chiar in „Groapa”. Claudiu Niculescu m-a impresionat profund. La cele doua goluri a refuzat sa se bucure in semn de respect pentru clubul la care a cunoscut dulcele gust al triumfului. Apoi, la final, a plans din dragoste pentru Dinamo. Un comportament de gentleman pentru care spun doar atat: jos palaria!
Cu „U”, Dinamo nu a mai reusit sa salveze finalul. A facut-o de cateva ori in acest sezon dar ulciorul nu a mai mers, din nou, la apa. Greselile de marcaj si lipsa de omogenitate a apararii au ingropat sperantele la cele trei puncte. Nici macar antrenorul Ioan Andone, altadata inspirat la pauza, nu a mai ghicit schimbarile izbavitoare. Astfel, cu tupeu, „U” si-a trecut in cont o victorie impresionanta.
Dinamo a revenit cu picioarele pe pamant dupa ce euforia primului loc in clasament a readus in vestiar celebrul vis al Ligii Campionilor. „U” nu i-a lasat pe „caini” sa demareze din timp pregatirile pentru intalnirea cu elita fotbalului european. Nici nu va veni prea curand aceea zi din moment ce jocul echipei, in special cel defensiv, prezinta serioase carente. Andone e obligat sa schimbe din mers daca tine sa ramana aproape de plutonul fruntas. Nu are incotro si e musai sa se miste repede. Foarte repede…
„Rascoala exilatilor” a ingropat visele de marire ale dinamovistilor, iar fosta glorie Claudiu Niculescu a infipt pumnalul, adanc, in rana generata de neputinta. Un profesionist adevarat joaca fotbal si nu se gandeste la sentimente. Gasca „ros-alba” de la „U” ne-a oferit mai mult decat fotbal, ne-a oferit o lectie de viata.