Fotbal in „Turnul Babel”

august 31, 2010 in Fotbal

La Craiova, Piturca face revolutie: dupa ce a demis staff-ul tehnic fostul selectioner vrea sa scape si de brazilianul David Lopes. Dinamo vrea sa il trimita pe golgheterul Andrei Cristea in liga a doua germana, la Karlsruhe. Ilie Dumitrescu l-a dat afara de la Steaua pe Dorel Stoica. Si lista poate continua desi abia a inceput sezonul. In loc de stabilitate si liniste, echipele traiesc intr-o agitatie continua. Ca in… „Turnul Babel”!

Daca un strain de situatie arunca o privire asupra la ceea ce se petrece in Liga 1 constata o amestecatura de lucruri si de idei confuze. Un campionat mare, ca numar de echipe, care seamana cu o initiativa temerara sortita esecului. Liga 1 a devenit, de cativa ani buni, o reuniune de orgolii in care toti patronii vorbesc fara a se putea intelege. Si nu numai ei. Un fel de confuzie generala prelungita.
Concluzia de mai sus se regaseste in testele europene date de reprezentantele Romaniei in acest inceput de sezon. Cu exceptia Stelei, datoare zeitei Fortuna dupa calificarea norocoasa de la Zurich, toate celelalte formatii romanesti au ramas pe dinafara. O situatie penibila care explica mediocritatea in care se zbate primul esalon fotbalistic cat si neputinta cluburilor in cauza de a face performanta la cel mai inalt nivel.
La esec, toata lumea arunca in fata problema financiara. Conteaza, nimic de zis. Totusi, pana la bani sunt de pus la socoteala deciziile pripite, transferurile nereusite, atmosfera de „care pe care”, declaratiile iresponsabile date inainte si dupa incheierea partidelor, jignirile trimise cu o nonsalanta dezarmanta dintr-o tabara spre alta, tepele, pariurile, jocurile de culise si multe, multe altele.
Intr-un astfel de climat, esecurile din cupele europene nu reprezinta decat dovada oficiala a slabiciunilor si lipsei de profesionalism. Nici echipa nationala nu poate scapa de asa ceva. Punem tunurile pe selectionerul Razvan Lucescu fara a vedea ce ii ofera sistemul. Pe toate planurile. Greseli in selectie au existat si vor exista insa nu se poate face din nimic… bici. Intelegeti ce vreau sa spun. Cu exceptia a trei, patru jucatori cu nume, poate cinci, lipsa de valoare este marele adversar al „tricolorilor” dar si al selectionerului.
Repet ceea ce am mai spus si cu alte ocazii. Calitatea campionatului se masoara in Europa. Din pacate, la ora asta, nu putem pregati echipe de club la nivel de top. Si nici jucatori competitivi pentru echipa nationala. Preliminariile lui Euro 2012 ne vor arata exact unde ne aflam la acest capitol. Se impun schimbari esentiale, urgente, incepand cu organizarea sistemului competitional si terminand cu selectia copiilor si juniorilor. Altfel, fotbalul romanesc va trai in continuare intr-un „Turn Babel” in care fiecare spune ce vrea dar fara a intelege ceva.