Q.E.D: Spania, în finală!

iunie 28, 2012 in EURO 2012

Fabregas (nr. 10), omul care duce Spania la meciul cu trofeul pe masă!

Expresia „quod erat demonstrandum”, adesea folosită în terminologia matematică, înseamnând în română „ceea ce trebuia demonstrat”, şi-a descoperit utilitatea şi în fotbal. După 120 de minute de 0-0, Spania a trimis acasă Portugalia şi bate pas de defilare pe acordurile „Marşului Regal” către Kiev, locul unde se joacă marea finală. „Furia Roja” a câştigat războiul iberic de pe „Donbass Arena” şi este pentru a treia oară consecutiv într-o finală de turneu final. Dacă „Armada” lui Del Bosque câştigă titlul intră în istorie pentru mulţi ani de acum încolo!

Doneţkul s-a obişnuit cu meciurile mari. După acel uluitor Anglia – Italia (2-4, în urma loviturilor de la 11 metri), „Donbass Arena” a trăit istoria unui alt 2-4 la penalty-uri. De data asta în semifinala Portugalia – Spania. Un meci destul de ştears faţă de ceea ce ne-au arătat în „sferturi” englezii şi italienii. Dar frumos, pasionant şi tensionat!
Lusitanii au marele merit că au reuşit să blocheze năucitorul „tiki-taka”, specialitatea Spaniei. Nu total dar suficient de mult pentru ca deţinătoarea titlului mondial şi european să nu-şi poată creea prea multe ocazii şi să nu marcheze gol. Patru, cinci jucători portughezi urcau permanent în pressing atunci când spaniolii ieşeau la atac. Şi le-a ieşit!
La rândul ei, Spania a reuşit să blocheze gura de foc a Portugaliei: Cristiano Ronaldo. Vedeta lui Real Madrid a fost de nerecunoscut, a ratat toate loviturile libere de care a avut parte, iar în minutul 90 putea închide meciul însă a şutat în bălării dintr-o poziţie excelentă. În timp ce colegii săi, în frunte cu Coentrao şi Meireles, au alergat cu limba scoasă de-un cot ca să blocheze şarjele spaniole.
Spania nu m-a convins în timpul celor 90 de minute regulamentare dar a făcut-o în prelungiri. Elevii lui Vicente del Bosque au apăsat pe accelerator, iar noii intraţi Pedro şi Fabregas au hărţuit continuu o apărare care se clătina tot mai tare. Noroc cu portarul Rui Patricio care a salvat Portugalia înainte de penalty-uri.
Cu moralul beton, Patricio a parat prima lovitură de la 11 metri executată de Xabi Alonso. La fel ca în „sfertul” Anglia – Italia, echipa care a ratat prima s-a calificat mai departe. Portughezul Moutinho l-a imitat pe Xabi şi a ratat şi el. Iniesta, Piquet şi Ramos şi-au făcut treaba pentru Spania. Pepe şi Nani pentru Portugalia însă Alvez a tremurat când nu trebuia şi a ratat. Fabregas a fost ajutat de divinitate şi cu o bară-gol de zile mari a trimis Spania să se bată pentru trofeu.
În tot acest timp, Cristiano Ronaldo a aşteptat pe margine să-i vină rândul pentru ultimul penalty. O decizie corectă a selecţionerului Paulo Bento dacă ne gândim la ratările din sezonul intercluburi. Ronaldo a rămas însă doar cu speranța şi cu dezamagirea ratării unei finale de Campionat European.
Ce urmează? Astăzi, încă o semifinală: Germania – Italia. Tot de foc. Apoi, pe 1 iulie, la Kiev (Ucraina), un meci echivalent cu ciocnirea civilizaţiilor. Indiferent cum am da-o! Spania e deja acolo!