Atenție, vine Italia!

iunie 25, 2012 in EURO 2012

Pirlo bate penalty-ul cu sânge rece. O „scăriță” magică învie Italia și o ajută să intre în „careul de ași”!

Despre Portugalia am mai scris și cu alte ocazii. Despre Germania și Spania se știa că ajung în semifinale așa că nu mai e nevoie de comentarii în plus. Surpriza este Italia. O echipă care s-a chinuit să iasă din grupa C. O echipă pe care mulți au luat-o în glumă, chiar la mișto. Uite că Italia lui Cesare Prandelli a făcut un meci mare în „sferturi” și a trimis acasă Anglia. „Squadra azzura” este mult mai tare decât putem crede. A trimis peste 30 de șuturi spre spațiul porții apărate de Joe Hart, dintre care opt pe poartă, două bare și un gol anulat. În semifinale, „macaronarii” vor da peste Germania într-un meci cât un titlu. Iar Spania se luptă cu Portugalia!

Italia rămâne Italia. O echipă care începe prost aproape orice turneu final, de Mondiale sau Europene, și termină competiția în „careul de ași”. Așa se întâmplă și la EURO 2012. În grupa C, italienii au început turneul cu două egaluri specialitatea casei: 1-1 cu Spania și tot atât cu Croația. Noroc că deținătoarea titlului european nu s-a băgat în jocuri de culise, a învins Croația cu 1-0, în ultimul meci, și a trimis Italia în sferturile de finală.
Un calcul deștept al ibericilor. Croația nu avea forța să se lupte de la egal la egal cu Anglia sau Germania, echipe aflate pe cealaltă parte a tabloului și candidate serioase pentru marea finală. Spania a trimis, indirect, Italia. O formație puternică, imprevizibilă și cu multă experiență. Și uite că „squadra azzura” a eliminat Anglia, iar Germania nu va avea viață ușoară în semifinale. Plus cartonașe, minute suplimentare de prelungire și lovituri de departajare. Exact ceea ce s-a întâmplat duminică seară. Toate vor apăsa greu la capitolul rezistență!
Italia a jucat mai ofensiv ca niciodată. Poate că asta a surprins Anglia și pe selecționerul ei, Roy Hodgson. Să trimiți 36 de șuturi spre poarta apărată de Hart, dintre care opt au nimerit cadrul porții, nu-i de ici de colea. Britanicii au tras de nouă ori la poartă și doar patru mingi au fost pe spațiul porții. O Italie ultraofensivă, poate cea mai ofensivă „squadra azzura” din ultimul sfert de secol.
Prandelli și elevii săi pot mai mult. Asta e clar. Anglia avea 2-1 la penalty-uri însă a apărut magicianul Pirlo. O scăriță uluitoare și din acel moment Italia a preluat controlul psihologic. Young a ratat, Nocerino a marcat, Cole ratează și el, iar Diamanti marchează golul de… „diamant” care duce Italia în semifinale!
„Squadra azzura” este în cărți pentru titlul de campioană. Dacă va exista o mare surpriză la acest EURO 2012 aceasta se numește Italia!