Puljic, trădarea și fotbalul sănătos !

ianuarie 20, 2020 in Liga 1

În fotbal, în sport, nu există trădare. Doar… transferuri !

Ante Puljic, unul dintre liderii vestiarului de la Dinamo, îl critică pe Dan Nistor că a ales Craiova. Puljic pune egal între alegerea făcută de Nistor și cuvântul „trădare”. De ce? În fotbalul profesionist, într-un fotbal sănătos nu există trădare ci doar opțiuni. Fenomenul nu este nou și pare mai degrabă o boală a fotbalului de pe la noi. Când Ciprian Marica a ales Steaua toți dinamoviștii l-au arătat cu degetul acuzându-l de trădare. Când Eric Bicfalvi a venit la Dinamo mesajele fanilor steliști invocau același lucru stupid: trădare. Recent, Alex Chipciu a fost pus la zid că a semnat cu CFR. Acum Ante Puljic dă tonul la acuze împotriva lui Dan Nistor. Incredibil pentru un jucător cu experiență cum este Puljic. Poate vrea banderola de căpitan la Dinamo că altfel nu se explică. Nici Marica, nici Bicfalvi, nici Chipciu, nici Nistor nu au trădat. Orice fotbalist are pe umeri o carieră și, mai ales, o familie. Contractul și țintele de performanță sunt importante într-o carieră sportivă nu foarte lungă. Nistor nu a trădat ci doar își face meseria!

Luis Figo și Gică Hagi. Două nume legendare ale fotbalului european și mondial. Cariere impresionante, atitudini ireproșabile pe teren. Ambii au slujit cu mândrie două grupări de o mie de ori mai rivale decât Craiova și Dinamo: Real Madrid și FC Barcelona. Figo și Hagi su jucat pentru granzii Spaniei la cel mai înalt nivel și nu s-a mai vorbit de trădare. Fanii adevărați, care cunosc fotbal, au respectat deciziile celor doi!
La noi, ca la nimeni. Într-un interviu pe www.gsp.ro, Ante Puljic îl taxează pe Dan Nistor pentru alegerea făcută: „- Dacă ai fi fost în locul lui Dan Nistor te-ai fi dus la U Craiova?; – În situația lui, niciodată. Era căpitanul lui Dinamo. Cu tot respectul pentru cluburile mari, pentru el. OK, te vor, dar nu te duci. Aștepți de afară”. (https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dinamo-exclusiv-ante-puljic-il-taxeaza-pe-nistor-intr-un-interviu-taios-fcsb-m-a-vrut-de-trei-ori-am-spus-nu-craiovei-si-lui-cfr-eu-nu-s-tradator-sunt-caine-pe-viata-588113.html)
De ce așa? De ce trădare? După un astfel de principiu, rudimentar, înseamnă că multe transferuri importante făcute în fotbalul mondial erau ratate. Dan Nistor a ales o ofertă mai bună și ținte de performanță mai înalte. E vremea ca și suporterii să-și schimbe mentalitatea. Dacă tot cer schimbarea de atitudine în fotbalul românesc cred că acest aspect implică în special jucătorii, oamenii din femomen. Apoi și suporterii.