Prin cenușa imperiului

decembrie 12, 2013 in Liga Campionilor

În primăvară, Steaua îngenunchea Chelsea și Ajax la București. Asta în Liga Europa. În Liga Campionilor, o dezamăgire!

În primăvară, la București, Steaua îngenunchea pe Chelsea și Ajax. Asta în Liga Europa. Că în Liga Campionilor a trăit o mare dezamăgire!

Nu este vorba despre celebrul film în care a jucat marele actor Gheorghe Dinică. Pur și simplu este doar o formă de descriere, sumară, a prezenței Stelei în grupele Ligii Campionilor. Ultimul loc în grupa E cu doar trei puncte din… trei egaluri. Puține lucruri bune, multe dezamăgiri. Prea mici pentru un imperiu așa de mare. Singura bucurie sunt milioanele de euro câștigate prin simplul act de prezență la masa bogaților. Palidă consolare. Cât timp nu se investesc banii în transferuri de top nu se pot emite pretenții pentru primăvara europeană în UEFA Champions League. Echipele românești s-au mulțumit cu praful de pe tobă sau cu cenușa rezultată din arderea gazului degeaba. Că de rezultate nici pomeneală. Au apărut fie din întâmplare, fie că adversarii aveau alte socoteli!

Am auzit voci, după înfrângerea Stelei pe „Standford Bridge” (0-1), că a fost o ieșire onorabilă din decor. Înfrângerea rămâne înfrângere și trebuie luată ca atare. Adevărul este că englezii nu s-au rupt cu firea în timp ce Steaua a căutat cu disperare să nu se facă de râs. Aici a reușit! 🙁
Prezența formațiilor românești în grupele Ligii Campionilor rămâne, deocamdată, una meteorică și la mâna hazardului. Predictibilitatea rezultatelor nu se ia în discuție pentru că decalajul față de numele mari este uriaș. Exportul masiv și continuu de jucători nu permite construirea unei echipe capabilă să facă față ritmului și tensiunii din UEFA Champions League.
Este supărător că Steaua nu a mai câștigat de nu știu câți ani un joc în grupe dar mai ales maniera în care a abordat partidele cu Schalke 04, Chelsea și Basel. Paradoxal, deși la Londra a aliniat o formulă cu un singur închizător și un stil mai ofensiv, Steaua s-a apărat mai bine decât în celelalte confruntări. Lipsa de curaj poate fi o explicație pentru ceea ce i s-a întâmplat Stelei în grupa E. 
E clar că rațiunile prezenței românești în Liga Campionilor țin mai mult de bani și mai puțin de performanță. Acesta este adevărul. Viitorul nu sună bine. Va fi din ce în ce mai greu!