Dreptate în… cioburi

decembrie 10, 2013 in LPF

Rapidul a căștigat pe teren dreptul de a primi bani pentru meciurile televizate din Liga 1. Cât a jucat... De ce i se cer înapoi?

Rapidul a căștigat pe teren dreptul de a primi bani pentru meciurile televizate din Liga 1. Cât a jucat… De ce se cer banii înapoi?

Aparițiile fotbalului „pe sticlă” costă scump. După ce a primit 200.000 de euro, ca avans pentru drepturile TV din Liga 1, clubul Rapid este obligat de Liga Profesionistă să restituie această sumă. Motivul? Nu mai e în Liga 1! Restul de 900.000 de euro, pe care nu i-a încasat, se vor împarți echipelor care joacă în acest sezon. Și uite cum „sticla” s-a făcut cioburi. O nedreptate. Rapidul a fost de bună credință. Nu giuleștenii au inventat barajul cu Concordia ca să rămână în prima divizie și nu „alb-vișiniii” au judecat cazul la TAS. Rapid a luat parte la competiție, s-a prezentat la meciuri, a participat direct la spectacolul sportiv. Mai mult, partidele Rapidului au fost televizate. Ceea ce s-a întâmplat cu Rapid sună cam așa: au jucat, s-a televizat, iar banii îi iau alții! Curată nebunie, zău așa!

Rapid a obținut pe cale sportivă locul 8 în sezonul 2012-2013 al Ligii 1. Și împreună cu această performanță veniturile realizate din vânzarea drepturilor TV. Adică 1,1 milioane de euro. În actualul sezon, Rapidul a jucat două meciuri în Liga 1 după care a venit verdictul TAS echivalent cu retrogradarea.
Poate că două meciuri nu înseamnă chiar 200.000 de euro dar suma totală, adică 1,1 milioane de euro, se stabilește în funcție de locul ocupat în clasament. În campionatul trecut, Rapidul a terminat pe locul 8. Pentru asta sunt banii. În plus, în actuala ediție de Liga 1 partidele giuleștenilor au fost televizate ele generând venituri din publicitate. Pentru alții! 🙁
Poate că decizia Adunării Generale a LPF de a cere înapoi cei 200.000 de euro de la Rapid este statutară și legală dar profund imorală. Chiar dacă a retrogradat, clubul giuleștean și-a câștigat pe gazonul Ligii drepturile TV. Cinstit, transparent, public. De ce se cer banii înapoi? Corect era ca prima divizie să rămână cu 17 echipe. Și punct!
O situație complicată tare de tot. Și nu e normal. Nu s-a luat licența? Ok, ca pedeapsă a fost retrogradarea. Dar să le mai iei și banii e deja prea mult. Și bătuți, și… Seamănă a bătaie de joc. Rapidul și-a făcut treaba și merită banii pentru drepturile TV. Mulți, puțini, dar îi merită. Altfel, „sticla” se face cioburi!