Prețul succesului

iunie 3, 2015 in Competiții

Liga 1 are nevoie, mai mult ca niciodată, de calitate și promovarea valorilor autohtone.  Inclusiv a antrenorilor care știu să joace doar la victorie!

Liga 1 are nevoie, mai mult ca niciodată, de calitate și promovarea valorilor autohtone. Inclusiv a antrenorilor care știu să joace doar la victorie!

În fotbalul românesc este încă valabilă teoria că „antrenorul e de vină”. Oricând și oriunde. De aici o serie de ciudățenii care numai la noi se pot întâlni. Concret, mulți dintre tehnicienii echipelor care retrogradează își găsesc contracte cât ar bate din palme, iar cei cu peformanțe la vârful ierarhiei stau cu limba scoasă după un angajament în țară. Că afară aruncă arabii cu petrodolarii. Vezi cazul Gâlcă, campion cu Steaua, care va antrena în Emirate. În ton cu vremurile și locurile. Pe la noi normalitatea este văzută ca… anormalitate și invers. Prețul succesului este uneori complicat. S-ar părea că salvarea unei echipe de la retrogradare implică anumite „abilități” care n-au nevoie de licență PRO. La fel și lupta pentru titlu. 🙁 Trist dar adevărat!

Recent am auzit pe la televiziuni câteva comentarii despre antrenori. Cum că unii care s-au specializat în bătăliile pentru evitarea retrogradării își găsesc repede contracte, iar cei obișnuiți să lupte pentru un loc pe podium cam stau la coadă. Discuția vine după cazul Costel Gâlcă, câștigător a trei trofee cu Steaua, care va antrena în Emiratele Arabe Unite.
Adevărul este că în fotbalul românesc ne putem aștepta la orice. Sunt tehnicieni care s-au obișnuit cu concedierile. Pe cei mai mulți dintre ei îi întâlnim în zona retrogradării. Nu putem generaliza dar în foarte multe situații sunt aduși pentru că au „experiență” în zona nisipurilor mișcătoare. Adică știu multe… 🙂
În acest final de campionat s-a tot vorbit despre lucruri murdare în bătălia de evitare a matineului. Bani, jocuri de culise, interese fel de fel, strategii ieftine. E greu să mai aibă loc și fair-play-ul, iar licența PRO nu valorează decât o ceapă degerată de vreme ce cărțile se fac în alte părți decât pe teren. Așa s-a ajuns ca echipe de tradiție să ajungă la matineu, iar „formațiile-primărie” să zburde în voie prin Liga 1.
Prețul succesului este unul singur dar trebuie să fie corect. Din păcate, „relațiile” bat performanțele. Și nu este normal. Avem antrenori de valoare care au ales să antreneze afară nu doar pentru bani. Unii nu erau doriți în țară că n-aveau „relații”, iar alții au găsit mai ușor aprecierea pe alte tărâmuri. Păcat!