Piţurcă, între demitere şi demisie?

ianuarie 30, 2014 in Națională

Selecționerul Victor Pițurcă nu mai are sprijinul suporterilor pentru un nou ciclu de calificare. Şi riscă să fie contestat la scenă deschisă în timpul testului cu Argentina!

Selecționerul Victor Pițurcă nu mai are sprijinul suporterilor pentru un nou ciclu de calificare. Şi riscă să fie contestat la scenă deschisă în timpul testului cu Argentina!

Deşi lumea vorbeşte mai mult despre alegerile pentru şefia Federaţiei, situaţia selecţionerului echipei naţionale rămâne de actualitate. Victor Piţurcă nu mai are „sprijinul popular”. Asta e clar. Orice sondaj pe această temă arată că suporterii naţionalei îşi doresc un alt selecţioner. De asemenea, nume grele din fotbalul românesc, cum ar fi Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste, doresc o schimbare majoră după ce s-au săturat de certurile în care a fost sau este implicat Piţi. Ba cu unii jucători, ba cu Iordănescu, ba cu presa, ba cu „X”, ba cu „Y”. Cred că este bine să se clarifice totul acum, nu în ajunul amicalului cu Argentina. Ca să nu se zică apoi că se vrea răul echipei naţionale. Dacă Piţurcă rămâne există riscul ca meciurile „tricolorilor” să se transforme în proteste la scenă deschisă împotriva selecţionerului. Deci, demitere sau demisie?

Contractul lui Victor Piţurcă cu Federaţia are o durată riscantă. Până la EURO 2016 e cam mult deşi iniţial s-a invocat ideea continuităţii şi a proiectului pe termen lung. La prima vedere sună frumos dar în preliminariile CM 2014 nu s-a realizat schimbul de generaţii. Piţurcă a mizat prea mult pe jucătorii cu nume doar ca să forţeze calificarea. A ratat-o, iar în acelaşi timp a pierdut şansa de a promova în bloc tinerele speranţe.
Există o stare de tensiune care nu poate fi mascată. Între Piţi şi jucători, între Piţi şi colaboratori. Mă tem că actualul selecţioner a confundat ambiţia cu încăpăţânarea, exigenţa cu aroganţa, iar strategia cu bunul plac. Faptul că a intrat în divergenţe cu Anghel Iordănescu, o personalitate în faţa căreia ar trebui să stea în poziţie de drepţi, spune totul despre punctul în care s-a ajuns acum.
Selecţionerul este numit de Federaţie dar în momentul în care pierde susţinerea fanilor e musai să lase locul altuia. O chestiune care ţine de bun simţ, de educaţie. Mai bine nu mergem la meciul cu Argentina decât să trăim momente penibile. Fostul selecţioner al Franţei, Raymond Domenech, nu mai stăpânea pe nimeni la naţională şi a ajuns să fie contestat din toate părţile. Apoi a plecat!
Victor Piţurcă poate evita astfel de situaţii jenante lăsând locul altuia. Dacă nu, Federaţia are la dispoziţie varianta demiterii. Chiar dacă clauza de reziliere a contractului este o variantă costisitoare!