Otel… nemtesc

noiembrie 29, 2010 in Fotbal

Otelul Galati termina turul pe primul loc. Poate nu titlul onorific de „campioana de toamna” impresioneaza atat de mult cat maniera in care galatenii au dominat campionatul. Doar trei infrangeri in 17 etape si cele mai multe victorii, 11. „Otelarii” au adunat 36 de puncte, cu doua mai mult decat reusea CFR Cluj, campioana en-titre, acum un an. Mai direct spus, Otelul a calcat aproape totul in picioare. Tipic nemtesc, nu?

Meritul apartine presedintelui Marius Stan si antrenorului Dorinel Munteanu care au crezut in valoarea si sansa unor jucatori pe care unii s-au grabit sa-i ia la misto inaintea sezonului. Ceea ce se intampla la Galati seamana, pastrand proportiile de rigoare, cu ascensiunea fulminanta a Unirii Urziceni spre grupele Ligii Campionilor.
Otelul nu a avut banii, nici parghiile de putere ale granzilor din Liga 1 si nici nu s-a bagat in jonglerii finanicare sau jocuri de culise. Probabil ca multi cauta explicatii pentru ascensiunea impresionanta a unui club modest care nu are, inca, instalatie de nocturna la propriul stadion. Secretul nu este greu de aflat insa este dificil de aplicat intr-un fotbal care continua sa se bazeze pe metode si apucaturi invechite.
Secretul Otelului? Poate ar trebui cautat in spiritul de luptator al antrenorului Munteanu si in vocatia de constructor de echipe a presedintelui Stan. Nu e deloc greu sa intelegi ca la Galati avem parte de un management performant, sustinut de o politica de transferuri profesionista pana la cele mai mici detalii.
Achizitii ieftine care au vizat jucatori cu potential mare de progres, vanzari inteligente la preturi de invidiat, stabilitate la nivelul bancii tehnice si foarte multa munca. In linii mari, cam asta este reteta castigatoare de la Otelul Galati. Rapa, Silviu Ilie, Sergiu Costin, Iorga, Salagean si colegii lor au devenit nu numai nume cunoscute in Liga 1 dar si dorite de cluburi care viseaza la gloria europeana.
Ca antrenor, „Munti” a ramas la fel de modest cum il stiam de pe vremea cand evolua la echipa nationala alaturi de „Generatia de aur”. Si muncitor. Un „trabajador” cum spun spaniolii. O asemenea atitudine este absorbita rapid de orice echipa, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Cam asa se explica aparitia noului „produs” de la Galati. Un otel… nemtesc de calitate!