„Oli”, magul din Emirate

ianuarie 25, 2012 in Internaţional

Cât mai stă Olăroiu în zona Golfului? Trei ani?

În sezonul precedent Al Ain abia s-a salvat de la retrogradare. Astăzi este un lider oonfortabil în campionatul din Emiratele Arabe Unite. Da, un adevărat miracol pentru șeicii de acolo. Antrenorul Cosmin Olăroiu a reușit să revoluționeze fotbalul din Golf după un traseu care include Arabia Saudită, Qatar iar acum Emiratele. Un tehnician care a transformat viziunea despre fotbal într-o zonă marcată de conservatorism. Performanțele și maniera de a gândi fotbalul i-au adus titlul de „antrenorul anului 2011” în Emirate. Pentru unii poate nu contează dar pentru fotbalul din Golf este un fel de magie!

Cotidianul de sport „Al Ittihad” a făcut din Cosmin Olăroiu omul momentului în Emiratele Arabe Unite. „Oli” este numărul 1 în fotbalul din Emirate în condițiile în care antrenorul care a câștigat titlul cu Al Jazira, brazilianul Abel Braga, a fost plasat pe locul 2. O recunoaștere a valorii, a ceea ce a realizat Olăroiu acolo. Nu numai în Emirate, cam în toată zona Golfului.
În 2007, când a ajuns la Al Hilal, în Arabia Saudită, a început de la zero. Rădoi l-a ajutat și el după care alți antrenori și fotbaliști din România au luat drumul către petrodolari. Rețeta financiară a fost pe primul loc, inclusiv în cazul lui Olăroiu, însă plusvaloarea adusă de fostul tehnician al Stelei a depășit de mult zona Golfului.
„Oli” a reușit să spargă un conservatorism păgubos pentru fotbal. Subordonarea acestui sport în fața unor „ritualuri” ce țin de religie și ierarhia publică era evidentă. A reușit să convingă șeicii să bage din ce în ce mai mulți petrodolari în jucători de calitate. A reușit să introducă un stil profesionist de pregătire și să influențeze politicile manageriale la cluburile pe unde a trecut. A reușit să-i facă să privească modern relația cu jucătorii și antrenorii veniți din alte colțuri ale lumii.
În nici un caz nu poate fi vorba despre un pas înapoi chiar dacă vorbim despre un fotbal care mai are multe de învățat. În cazul lui Olăroiu calitatea de antrenor s-a probat și în vara lui 2011 când, în paralel, a cucerit Cupa României, cu Steaua, în calitate de colaborator. Un semn că transferul în zona Golfului nu a fost un pas înapoi.
Totuși, dacă vrea să rămână cu ceva consistent în istoria fotbalului românesc Olăroiu trebuie să revină în țară. La Steaua, la un alt club puternic sau la echipa națională. În memoria colectivă reușitele de acest gen sunt mai puternice, mult mai puternice decât performanțele realizate pentru șeici.