Olanda, dupa 32 de ani…

iulie 6, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Ceea ce era de demonstrat s-a intamplat: Olanda este in finala Mondialului 2010. „Portocala mecanica” a invins Urguayul lui Tabarez, cu 3-2, si viseaza cu ochii deschisi la titlul suprem. Ultima isprava asemanatoare a „batavilor” a fost in 1978. Atunci, Olanda a pierdut Cupa Mondiala deoarece nu l-a avut pe marele Johan Cruyff, iar Argentina lui Kempes a fost prea puternica la ea acasa. Acum, nationala „Tarii Lalelelor” il are pe Arjen Robben dar si valoare ca sa poata invinge Germania sau Spania.

Mi-aduc aminte cu mare placere de Mondialul din 1978. Ce finala de zile mari au oferit atunci Argentina, tara gazda, si Olanda, favorita milioanelor de suporteri!
Finalista si in 1974, cand a fost invinsa de Germania dupa un meci cu „probleme”, Olanda tintea titlul. Din nefericire, „portocala mecanica” a ajuns in Argentina fara cel mai valoros fotbalist din istoria nationalei „Tarii Lalelelor”, legendarul Johan Cruyff, castigatorul „Balonului de Aur” in 1971, 1973 si 1974. Fara el, Olanda a ajuns in marea finala insa cu Cruyff in echipa putea invinge Argentina chiar la Buenos Aires.
Probabil ca milioane de olandezi, si nu numai, si-au adus aminte de cele petrecute in urma cu 32 de ani, pe pamant sud-american. Mai ales ca in semifinala gazduita de arena „Green Point”, din Cape Town, „batavii” au avut de infruntat tot o reprezentanta a Americii de Sud, Uruguay. Nu le-a fost usor dar a meritat. La fel ca si in „sferturi”, cu Brazilia, „portocala mecanica” a facut diferenta in repriza secunda.
Cu un Robben in mare forma, Olanda are sanse mari sa puna mana pe trofeul suprem. De cealalta parte va fi Germania sau Spania. Nemtii sunt tari, au echipa si o impecabila organizare a jocului. Spania este campioana Europei si vrea sa-si respecte blazonul. Olanda a demonstrat la acest Mondial ca stie cum sa joace la rezultat si pare pregatita, in sfarsit, sa plece acasa cu Cupa Mondiala. O istorie care se poate (re)scrie dupa 32 de ani!