O iubire alb-albastra la Craiova e mereu…

mai 14, 2010 in Liga 1

Legendele nu mor niciodata… Imi place sa spun asta ori de cate ori vorbesc despre sportivi sau despre cluburi care au facut mari performante. In 1983, Universitatea Craiova era prima echipa de fotbal din Romania care ajungea in semifinalele cupelor europene. Anii au trecut… Nemilos si cu urme. Pur si simplu, regimul comunist a dezintegrat „Craiova Maxima” pentru a alimenta poftele de marire ale lui Dinamo si Steaua. De atunci, „Stiinta” a mers din rau in mai rau, iar duminica seara lupta in Ghencea ca sa se salveze de la retrogradare. Incredibil!

Primavara lui ’83… Parca… Eram in liceu, la teza de matematica. Atunci nu exista tehnica sofisticata de astazi. Profa ne-a dat voie sa ascultam meciul decisiv din „sferturile” Cupei UEFA, cu FC Kaiserslautern, la radio. De fapt la „tranzistoare”, un fel radio-receptoare mai mici. Pentru ca nu se gaseau baterii potrivite, foloseam unele mai mari, patrate, legate cu elastic de carcasa. Universitatea Craiova lupta pentru calificarea in semifinale. Nimic nu mai conta. Nici macar teza la mate, iar strazile aratau infricosator de pustii.
O echipa mare este aceea care dainuie peste ani in mintea si sufletul iubitorilor de fotbal. La vremea respectiva nemtii de la Kaiserslautern erau pe val, fiind considerati favoriti. „Craiova Maxima” era insa de neoprit. Nu voi uita niciodata echipa anuntata de celebrul comentator radio Sebastian Domozina: Lung – Negrila, Tilihoi, Stefanescu, Ungureanu – Ticleanu, Balaci, Geolgau, Donose – Crisan, Camataru. Pe parcurs au mai intrat Beldeanu (min. 46) si Cartu (min. 75). Mai erau opt minute pana la final. Negrila trimite mingea in plasa: 1-0. Clasa a erupt de bucurie. Pana si profa sarea in sus de fericire. Craiova se calificase in semifinalele Cupei UEFA!
Asa a fost… Acum e greu. De ani buni, certurile interne din Banie au privat orasul din inima Olteniei de o echipa adevarata cum a fost „Craiova Maxima”. Adrian Mititelu a deschis un drum: promovarea tinerilor. Nu este insa suficient daca lipseste rabdarea sau se schimba antrenorii pe banda rulanta. Fratii Costea, Dananae sau Gaman sunt deja certitudini. Ca si alti colegi de-ai lor. Cu poezie nu se fac insa rezultate. Lipsa unui nume greu in vestiar, cu putere de convingere si asupra patronului pare singura explicatie a situatiei de astazi.
Ce poate obtine Craiova in Ghencea? In primul rand respectul fanilor. Am sa spun de o mie de ori ca, indiferent de rezultat, echipa asta nu are ce cauta in Liga 2. Pe undeva, subtil si fara ca sa sara in ochi, „Stiinta” a fost taxata de sistem, ani in sir, pentru statutul de independenta. Universitatea a refuzat sa plece capul chiar si in fata politicului care a pus-o pe goana, alungand-o din Banie tocmai la Severin. Craiova a ramas mereu singura impotriva tuturor si poate de aceea a ajuns aici dar istoria nu i-o poate lua nimeni.