Granzii sunt praf!

mai 11, 2010 in Special

Trei sezoane fara sa puna mana pe vreun trofeu. Acesta este bilantul la zi al marilor cluburi din Capitala. Steaua, Dinamo si Rapid se afla, in aceasta ordine, pe locurile 5, 6 respectiv 7 din clasamentul Ligii 1. O postura umilitoare, jenanta si dramatica care descrie, cum nu se poate mai bine, agonia in care se afla cele trei mai grupari din fotbalul romanesc. A fi sau a nu fi: aceasta-i intrebarea? Ca in „Hamlet”.

Doar ca drama despre care vreau sa scriu vizeaza fotbalul. Pe langa asta si viitorul formatiilor din Bucuresti care au ajuns obstacole banale pentru fortele din provincie. Aceste teme spun aproape tot despre ceea ce s-a intamplat in ultimii ani.
La prima vedere ar fi vorba doar despre o revansa. Cred ca de aici s-a si plecat. Multi ani la rand, Dinamo si Steaua au cam facut jocurile. Racolarile de jucatori, la moda pe vremea lui Ceausescu, au sufocat in fasa orice tentativa a unei echipe din provincie de a visa la mai mult. Cazul Universitatii Craiova, din anii ’80, care si-a vazut lotul decimat de… transferurile jucatorilor la granzii din Bucuresti, dupa ce a jucat o semifinala de Cupa UEFA, este deja de notorietate.
Dupa Revolutie, fenomenul s-a diminuat fiind insa inlocuit de alte fapte: relatiile puternice pe care cele doua cluburi si le-au format la Federatie si Liga. Apoi la arbitrii si impresarii cei mai importanti. Si uite asa, de la an la an, pana in urma cu vreo trei sezoane, Capitala a tinut trena. Cum principiile economiei, marketingului si managementului functioneaza si in fotbal, ierarhia de valori s-a rasturnat in favoarea provinciei.
La Cluj, Timisoara, Urziceni, Vaslui si Brasov s-au bagat bani. ~n primul rand in infrastructura, apoi in jucatori. Criteriul de performanta a fost pe primul loc, nu mofturile si poticnelile patronilor. Aici as pune la socoteala si Rapidul, un club care desi nu intra pe zona de „trafic de influenta” a ratat o groaza de obiective din cauza atmosferei create in club de catre patronul George Copos. Revenind la provincie, pot spune ca succesul din ultimele sezoane se datoreaza exclusiv atitudinii pro performanta.
Si pentru ca tot l-am dat ca exemplu pe Copos, cred ca explicatia esecurilor, in lant, ale granzilor Capitalei are ca principala sursa comportamentul patronatului. Directivele si strategiile lui Gigi Becali au ingropat Steaua in mediocritate. Scandalurile dintre actionari, certurile din vestiar si viata destrabalata dusa de unii dintre jucatori au facut praf si pulbere visul lui Dinamo de a ajunge in Liga Campionilor. Ezitarile, atitudinile duplicitare si criza financiara au privat Rapidul de un rezultat pozitiv in acest sezon dar si in altele.
Ar mai fi de spus… Transferurile neinspirate si vanzarile aiurea de jucatori. Toate s-au adunat, iar acum se face decontul. Unul catastrofal pentru cluburile bucurestene, altadata motorul echipei nationale si al prezentei romanesti in cupele europene. Ce au fost si ce-au ajuns!