Coplesite de miza

mai 9, 2010 in Handbal

Nu am gasit alte cuvinte pentru a explica infrangerea Oltchimului din prima mansa a finalei Ligii Campionilor decat cele din titlu. Fetele din Valcea s-au blocat mintal, fiind depasite de situatie, in multe momente afisand neputinta si disperare. Pe undeva de inteles, Oltchim fiind la prima finala in timp ce Viborg este la a cincea. La un asemenea nivel, sapte goluri diferenta inseamna enorm, poate chiar adjudecarea trofeului de catre gruparea din Danemarca. Miracole s-au mai vazut insa si cata vreme la Bucuresti se joaca cu Cupa pe masa trebuie sa credem in steaua Oltchimului.

Echilibrul anuntat de statistica a fost, in realitate, doar o perdea de fum care le-a ametit pe elevele lui Radu Voina. Cinci victorii pentru Oltchim, un meci egal si sase victorii pentru Viborg. Asta pana sambata cand Viborg s-a dezlantuit, comportandu-se mai degraba ca o masina de handbal decat ca o echipa. Si asta explica, in mare parte, acest neverosimil si umilitor 28-21 din prima confruntare a finalei Ligii.
Ca in „n” alte situatii cu miza mare, sportivii sau echipele din Romania clacheaza total. Mental, psihic. Parca le intuneca Dumnezeu mintile si uita tot. O problema de ani si ani, care pleaca de jos, de la baza piramidei de selectie, unde antrenorii de la copii si juniori nu pun mare pret pe pregatirea psihologica. De cele mai multe ori zambesc sau te iau la misto atunci cand vrei sa discuti despre un astfel de subiect. Rezultatele se vad peste ani, iar atunci este prea tarziu pentru a se mai poate face ceva.
Oltchim a afisat o lipsa de combativitate inexplicabila pentru valoarea acestei echipe. In loc sa intre la rupere atunci cand adversarele aveau mingea, elevele lui Voina au preferat sa le „mangaie” pe daneze sau, cand nu mai aveau incotro, sa le tina de tricou sau sa le faulteze. Minutele de eliminare rezultate dintr-o astfel de abordare sunt o alta explicatie a diferentei de sapte goluri in favoarea Viborgului. Caderea fizica si lipsa de luciditate au contribuit si ele la rezultatul negativ din Danemarca.
Din aceasta perspectiva misiunea fetelor de la Oltchim pare mai degraba imposibila. Danezele se mandresc cu cinci trofee in palmares: Liga Campionilor (2006, 2009) si Cupa EHF (1994,1999,2004). Si sunt aproape de a mai castiga inca unul. Pentru Oltchim, acest 21-28 este o povara grea, insa miracole am mai vazut. Sportivii romani au acest stil de a trece repede dintr-o extrema in alta. De ce nu ar reusi si Oltchim in „Polivalenta”? Fetelor, pe ele ca nu mai aveti ce pierde!