O brad frumos…

noiembrie 29, 2013 in Liga 1

Există riscul ca în decembrie iarna să strice socoteala. Printre nămeți și cu gândul la Moș Crăciun cui îi mai arde de fotbal?

Există riscul ca în decembrie iarna să strice socoteala. Printre nămeți și cu gândul la Moș Crăciun, cui îi mai arde de fotbal?

S-a decis: se joacă fotbal până aproape de Crăciun! Nu este o decizie înțeleaptă dar este democratică. Doar opt echipe din 18 au cerut amânarea celor două etape din retur. Cele mai afectate sunt formațiile care au dat jucători la națională și au participat în competițiile europene. În frunte cu Steaua care va juca din trei în trei zile: etape de campionat, meci de Cupă și restanțe. Mai este și vremea. Frig, zăpadă și gheață. Nu în ultimul rând lumea nu se va gândi la fotbal ci la sărbători, iar jucătorii fac și ei parte din… lume. Așadar vom avea fotbal până aproape de Crăciun. Cu stadioane înconjurate de case unde luminițele și globulețele din brăduț trimit de la ferestre licăriri de cleștar spre cei din tribune. Bucurați-vă de… iarnă!

Dacă străinii joacă de ce nu putem și noi? Cam așa sună, mai simplist, justificarea deciziei ca etapele 18 și 19, din retur, să se joace acum și nu la anul. Democratic este ok. Liga Profesionistă a ținut cont de faptul că doar opt din 18 au cerut amânarea, iar în final a decis ca atare.
Realitatea are însă și alte dimensiuni. Terenurile de la noi nu se compară cu cele din vest. Chiar dacă, conform licenței, ar trebui să aibă instalație subterană de încălzire în stare de funcționare. Apoi nu toate locurile din tribune sunt protejate față de intemperii. Pe vreme rea e greu să reziști 90 de minute. 🙁
Nimeni nu s-a gândit la stresul jucătorilor. Steaua este cea mai dezavantajată dintre echipe. După un program infernal – campionat, Cupa Românei, Liga Campionilor, „roș-albaștrii” au amânat ultimele partide ca să dea jucători la națională. Cu meciuri din trei în trei zile, campioana en-titre va avea un final de sezon greu de descris în cuvinte.
Și nu în ultimul rând mai este starea psihică a majorității jucătorilor. De la toate echipele. Cu fiecare zi bifată în calendar ei se gândesc la sărbătorile de iarnă și la familiile lor. E greu să joci când știi că peste câteva zile vine Crăciunul. De aici riscul de a avea un fotbal de dragul fotbalului. Nu era mai bine la sfârșit de februarie?
Dar asta e. Vom avea parte de un decembrie cu fotbal în zăpadă și jucători trăgând cu ochiul la luminițele și globulețele care împobobesc brăduții de la ferestre!