Norii negri

mai 30, 2010 in Națională

Nu este vroba despre celebrul serial polonez de televiziune care a avut un succes extraordinar in Romania, prin anii ’70-’80. O ecranizare care seamana cu „Haiducii lui spate cai” de la noi. Fugind spre fotbal, astazi nu putem spune numele a macar sapte titulari de drept in echipa nationala. Regresul primei reprezentative, si nu numai, este evident. Ma tem insa ca nu poate fi oprit prea curand. Vina principala nu apartine selectionerului Razvan Lucescu, desi acesta raspunde de rezultate, ci unui sistem incapabil sa reformeze, la timp, fotbalul romanesc.

Am inceput cu stangul pregatirile pentru Euro 2012. Altii se antreneaza pentru Cupa Mondiala din Africa de Sud, iar noi incercam sa mai facem ceva pentru a reveni in elita. Greu, foarte greu. La Lvov, nationala nu ne-a convins ca este pe drumul ce bun. Chiar daca „tricolorii” au intors la un moment dat meciul, de la 0-1 la 2-1, senzatia de echipa timida, fricoasa, care intra pe teren in primul rand pentru a nu primi gol ramane in mintea multor romani.
Criza aparuta la nivelul postului de portar, despre care s-a tot vorbit in ultima vreme, pare a fi problema momentului. Evolutiile oscilante ale lui Pantilimon si Tatarusanu dar si accidentarea lui Dani Coman l-au fortat pe selectioner la solutia Lobont. Statutul de „rezerva de lux” la Roma nu avea cum sa nu lase urme. Pe parcursul celor 75 de selectii la nationala, „Lobby” a incasat si goluri memorabile. La reusitele lui Gravesen si Gourcuff, de notorietate, s-a adaugat si „torpila” lui Aliev, de la 35 de metri.
O evolutie haotica a „tricolorilor”. Si apropo de Aliev, mijlocasii nostri nu au gasit solutii pentru a-l neutraliza. De aici a plecat totul… Apoi Bilasco si Andrei Cristea nu s-au sincronizat in atac, iar apararea a aratat slabiciuni si ezitari. Mentalitatea? Ca de obicei, una paguboasa. La 2-1 pentru noi, in loc sa punem presiune pe poarta adversa, in loc sa jucam departe de careul nostru, „tricolorii” au facut celebrul pas inapoi. Bineinteles, cu scopul de a pastra avantajul minim. Logic, in final am pierdut. Tamas si Maftei s-au invitat reciproc sa atace mingea de 2-2 in timp ce nervosul Cristi Chivu a intervenit neispirat la centrarea lui Sevcenko pe care a transformat-o in… autogol.
Un start nefericit de campanie pentru o echipa nationala cu pretentii de calificare la Euro 2012. Pana la primul meci oficial au mai ramas doar trei luni dar nu avem motive sa fim optimisti. Dimpotriva. Norii negri se strang deasupra nationalei de fotbal si cine stie cand va iesi, din nou, soarele.