Drama de pe „Heysel”: 40 de morti!

mai 29, 2010 in Special

Acum 25 de ani… Stadionul „Heysel”: o intamplare dramatica din istoria fotbalului pornita de la o rafuiala intre suporteri. Prin intermediul televiziunii… bulgare am trait „live” momentele cutremuratoare declansate in tribunele arenei din Bruxelles. Era 29 mai 1985. Finala Cupei Campionilor Europeni, Liverpool – Juventus (0-1). O finala cu 40 de morti. Nu avem voie si nici dreptul sa uitam acele scene apocaliptice. Violenta naste violenta, iar atunci cand nu poate fi oprita aduce moartea. Iata povestea…

La Bruxelles, FC Liverpool si Juventus Torino jucau ultimul act al Cupei Campionilor Europeni. O zi care se anunta de sarbatoare s-a transformat intr-una de doliu. Fotbalul a fost zguduit de cea mai mare tragedie din istoria sa. Capitala Belgiei a fost luata cu asalt de suporterii celor doua echipe, care, pana la intrarea pe stadion au evitat intalnirea „face to face”. Cu o ora inainte de inceperea meciului, celebrii „hooligans” au intrat in sectorul italienilor dand drumul dementei si urii.
Pe vremea aceea masurile de securitate din incinta stadioanelor erau practic inexistente. Dintr-o grava eroare, fanii celor doua formatii au fost plasati in sectoare vecine, delimitate de garduri „decorative” care au fost facute praf si pulbere de suporterii lui Liverpool. Ca la un semn, linistea dinaintea meciului a fost risipita in cateva zeci de secunde de strigatele razboinice ale britanicilor. Acestia s-au napustit peste italieni, lovind in stanga si-n dreapta ca niste bestii dornice sa vada doar sange in jurul lor.
Instinctiv, sustinatorii lui Juventus au incercat sa se retraga din calea holiganilor englezi, si au luat cu asalt o poarta de doar doi metri latime. In disperare, cei din fata s-au aruncat de pe zidurile stadionului „Heysel”, de la o inaltime de circa opt metri, pentru a nu fi striviti de cei din spate. Cei mai putin norocosi, au fost grav raniti sau au murit calcati in picioare chiar de catre compatrioti lor.
In tot acest timp, politistii si stewarzii priveau neputinciosi, si, greseala fatala, au barat italienilor orice cale de a fugi din calea hoardelor dezlantuite. Fortele de ordine au blocat singura poarta deschisa pentru evacuarea acelui sector. Mai mult, majoritatea celor care ar fi trebuit sa asigure ordinea la aceasta partida erau imbracati in civil, fapt ce a amplificat descatusarea violenta a suporterilor lui Liverpool. Proportiile dezastrului au fost inimaginabile: 39 de italieni morti si un englez.
Televiziunile si agentiile de presa anuntau consternate numarul deceselor, care crestea cu fiecare minut. Corpurile mortilor si ranitilor au fost intinse pe terenul unde, la acea ora, ar fi trebuit sa evolueze Platini si Rush. In aceste conditii, finala s-a jucat insa cu o intarziere de doua ore, iar Juventus a castigat dintr-un penalty inventat de arbitru. O decizie data pentru a compensa, intr-o mica masura, pierderile umane ale italienilor.
„A fost cea mai trista victorie din cariera mea. Sarbatoarea s-a transformat intr-o drama. Ceea ce s-a intamplat azi nu trebuie sa se mai repete”, spunea autorul unicului gol din finala, francezul Michel Platini. Dupa acest sumbru episod, cluburile engleze au fost excluse din competitiile europene pentru cinci ani de zile, iar Liverpool pentru sase ani.
Sa nu uitam…