Cupa… Clujului

mai 27, 2010 in Fotbal

CFR a castigat Cupa Romaniei, miecuri, la Iasi, si face istorie in fotbalul romanesc. Este cea dea treia Cupa la rand. Astfel, gruparea din Cluj a ajuns la sase trofee in trei ani: doua titluri, trei Cupe si o Supercupa. Nu este o echipa iubita, insa asta conteaza mai putin cand vine vorba despre performanta. Dincolo de speculatii si acuzatii, mai mult sau mai putin voalate, raman trofeele. Din aceasta perspectiva Cupa Romaniei a devenit un fel de Cupa a… Clujului.

Trecuta in anonimat odata cu desfiintarea variantei europene, Cupa Cupelor, Cupa Romaniei incepe sa redevina ceea ce a fost pe vremuri. Un trofeu ravnit si respectat. Asta si pentru ca, in acest moment, este varianta cea mai scurta pentru calificarea in cupele europene. Liga Europa a devenit o competitie atractiva iar prezenta detinatoarei Cupei in play-off este o oportunitate imensa de a ajunge in grupe.
Federatia merita o bila alba pentru revigorarea acestei competitii. Ani de-a randul Cupa Romaniei a fost luata in bascalie de unele cluburi in frunte cu Steaua, echipa care a castigat cele mai multe trofee. Am vazut la Iasi o organizare de nota 10 a finalei, un cec important, de peste 250.000 de euro pentru castigatoare si doua echipe frumoase care au oferit un spectacol agreabil.
CFR Cluj a luat in serios prezenta in aceasta competitie. Poate si pentru faptul ca in foame de trofee gruparea din Cluj si-a propus sa nu rateze nimic din ceea ce i se ofera. Asa s-a ajuns la cele trei Cupe castigate consecutiv si, mai important, la al doilea event. Performante incredibile pentru un club care si-a inceput ascensiunea din diviziile inferioare.
Dincolo de laude raman si umbrele. Au existat numeroase momente, in campionat si Cupa, cand CFR a fost avantajata clar de arbitri. Intentionat sau nu, asta e treaba altora sa afle ce si cum. Cert este ca o astfel de stare s-a transformat in inimile iubitorilor de fotbal in adversitate. Poate si in invidie.
Oricum, CFR Cluj a reusit un nou sezon de exceptie. Imaginile de la finalul confruntarii de la Iasi, cu patronul Arpad Paszkany si presedintele Iuliu Muresan asaltati de fani in mijlocul galeriei arata si relatia sincera care exista intre conducere si suporteri. Una care difera total si fundamental de ceea ce vedem prin Bucuresti. Poate de aici ar trebui sa inceapa reconstructia la Dinamo, Rapid sau Steaua.