Nici Pandurii…

septembrie 20, 2013 in Internaţional

Pandurii nu au avut suflu în meciul cu Dnepr. Fără Matulevicius forța de atac a gorjenilor a fost aproape... zero!

În meciul cu Dnepr, Pandurii nu au avut suflu. Fără Matulevicius, forța de atac a gorjenilor a fost… zero!

Săptămână neagră pentru fotbalul românesc în Europa: zero puncte, 0-4 golaveraj. După ce Steaua a pierdut la scor de neprezentare în fața lui Schalke 04, în Liga Campionilor, nici Pandurii nu au trecut „testul adevărului”, 0-1 cu Dnepr Dnepropetrovsk (Ucraina), în Liga Europa. E clar, în grupe este altă mâncare de pește. Din păcate, acestea sunt limitele fotbalului românesc. Diferențele de buget și investiții și-au spun cuvântul. Nu e suficient să ai o echipă bine pregătită fizic și organizată. La un astfel de nivel calitățile individuale ale jucătorilor fac diferența. Un capitol la care nu mai sunt valabile jumătățile de măsură.

Pandurii Tg. Jiu, marea surpriză din play-off-ul Ligii Europa, nu a putut ține pasul cu Dnepr. Diferența uriașă dintre bugetele celor două cluburi s-a făcut simțită pe teren. Putea să se termine și mai rău pentru gorjeni, iar cu noroc putea fi un egal. Până la urmă a fost 0-1. Un scor corect în raport cu forța de joc a celor două combatante.
În prima etapă din grupe bilanțul fotbalului românesc este unul catastrofal: zero puncte și golaveraj negativ, 0-4. Prima concluzie, gravă, este că Steaua și Pandurii n-au fost în stare să dea măcar un gol. La un astfel de nivel nu poți emite pretenții dacă nu ataci poarta adversă. Apărarea continuă poate aduce doar rezultate norocoase. Nimic mai mult.
Carențele de ordin psihologic sunt o altă explicație pentru debutul dezastruos din grupe. Steaua și Pandurii au căzut brusc după ce au primit gol. Nu se poate așa ceva. Basel a înviat la Londra după ce Chelsea a condus cu 1-0 la pauză. Asta atitudine, ăsta caracter!
Când vor dispare aceste eterne probleme? Păi în momentul când reprezentantele României în grupe vor investi milioane de euro pentru achiziționarea de jucători valoroși, când cluburile vor plăti salarii mari, de peste cinci sute de mii de euro pe sezon, când echipele vor avea loturi în care rezervele să se ridice la valoarea titularilor. Abia atunci putem emite pretenții la performanțe europene.
Sper că Steaua și Pandurii își vor reveni repede din pumni. E musai. Mai au de jucat cinci meciuri în care vor avea ocazia să ne arate că prezența lor în grupe ține de valoare nu de… întâmplare!