Nea Ioane, bine faci!

martie 10, 2016 in Tenis

Ion Țiriac: „Nu pot să-mi bat joc de numele meu, poziţia mea şi trecutul nostru, îl includ aici şi pe domnul Năstase.”

Ion Țiriac: „Nu pot să-mi bat joc de numele meu, poziţia mea şi trecutul nostru, îl includ aici şi pe domnul Năstase.”

Ion Țiriac a anunțat că vinde licența turneului ATP de la București. Poate singurul eveniment găzduit cu conștiinciozitate de România, an de an, din 1993 încoace. O mare pierdere pentru tenis, pentru sport, dar Țiriac are dreptate. Motivul? Același ca și în cazul „Arenei Naționale”: ISU nu a emis avizul de funcționare pentru arena din Complexul BNR. Incredibil, dar adevărat! Dincolo de asta rămâne regretul că cei puși să se ocupe de sport nu au fost în stare să renoveze baza de tenis din Parcul cu Platani sau să facă altul nou nouț. România are potențial și continuă să ofere tenisului sportivi de excepție. Din respect pentru ei, pentru copiii și tinerii care vor să practice acest sport merită să existe un centru de tenis ultramodern. Din acest motiv nu am nicio ezitare atunci când spun că Ion Țiriac are dreptate. Nea Ioane, vinde turneul că aici te lupți cu morile de vânt!

Cheltuielile pentru construcția unui teren de tenis, de la zero, și dotarea acestuia pot ajunge la 50.000 de euro. Dacă se fac tribune și anexe fel de fel este ceva mai mult. O bază completă, profesionistă, și mai mult. Zeci de milioane de euro, poate o sută și ceva. Ideea este că tenisul românesc ar merita un astfel de complex pentru că de ani buni oferă sportivi de valoare, iar interesul copiilor pentru acest sport a crescut enorm.
Din păcate, în loc să progresăm, regresăm. Cum se întâmplă la multe discipline sportive și nu numai. Ion Țiriac a anunțat, ieri, că vinde licența turneului profesionist masculin de la București. Omul s-a săturat după ce s-a aflat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu a dat aviz de funcționare pentru Complexul BNR, arena care a găzduit evenimentul din 1993 până în prezent.
Omul are dreptate. Ca la noi la nimeni. O țară cu atâtea perspective europene nu este în stare să întrețină așa cum trebuie o arena de tenis. Renovarea ar fi fost o soluție dar acum, după atâția ani, costurile ar putea fi mult prea mari. Mai bine se ridică alta nouă. Există fonduri europene, există fonduri interne. Dacă se vrea sigur se poate face. Rezolvarea problemei ține de implicarea celor cu putere de decizie.
Tenisul are nevoie de o arena nouă, ultramodernă. Până la ridicarea ei se pot aduce corecțiile necesare astfel încât Complexul BNR să poată găzdui turneul ATP de la București. Altfel să se vândă licența!