Liber la pariuri?

martie 9, 2016 in Liga 1

Pariurile, o boală mondială care afectează grav ideea de fair-play în sport!

Pariurile, o boală mondială care afectează grav ideea de fair-play în sport!

Decizia dată de Comisia de Recurs în cazul antrenorului Marius Șumudică continuă să stârnească zâmbete. Ca să nu spun mai multe. Dacă reducerea pedepsei, de la șase la două luni, și a amenzii, de la 100.000 la 50.000 de lei, se înscriu într-o normalitate relativă, amânarea executării pedepsei pentru sezonul următor chiar este de râsul curcilor. Păi se mai teme cineva din fotbal dacă joacă la pariuri? Nici pomeneală! Bagă banu’, face pariul, iar dacă află lumea se alege cu o pedeapsă care se poate… amâna. 🙂 Trei luni, un an, poate la pensie. 🙂 În cadrul justiției există situații de amânare a pedepsei pentru cazuri reale de forță majoră. Dar în situația dată vorbim despre o comisie din sport, despre imaginea unui fotbal și așa terfelit de fel și fel de cumetrii. Care a fost forța majoră în cazul antrenorului Astrei? Un răspuns cu multe variante și variabile!

Nu s-ar fi comentat atât de mult pe tema deciziei luate de Comisia de Recurs în cazul antrenorului Astrei dacă nu se amâna executarea pedepsei. Pariurile reprezintă un domeniu sensibil care alterează grav ideea de fair-play în fotbal. Și nu numai. Dacă a fost găsit vinovat, dacă i s-a redus sancțiunea și amenda, Marius Șumudică trebuia să respecte decizia imediat. Nu mâine, nici poimâine, nici peste nu știu câte luni sau ani.
Aici e vorba de mesajul transmis opiniei publice dar în special celor care activează în fotbal și se țin de pariuri. Credeți că se mai teme cineva? Câtă vreme s-a creat un precedent, cu o sancțiune mai blândă și amânarea efectuării suspendării, sunt convins că la primul caz similar cu al lui Șumudică va ieși un scandal de mama focului. Oricine poate spune că a greșit, iar când este depistat că a pariat va cere să fie suspendat când vrea el. Peste trei ani sau când iese la pensie. Glumă, glumă dar cam așa stau lucrurile!
Nu mă refer la gradul de vinovăție al antrenorului Astrei. Asta a fost treaba comisiilor. Insist pe ideea că s-a creat un precedent periculos, iar mesajul transmis publicului face praf imaginea fotbalului românesc. Aici este dilema. Altfel, Șumi poate antrena bine mersi cât vrea și unde vrea el. Dacă Federația doreșțe lege și ordine atunci asta să facă. Formulele gen „amânarea efectuării pedepsei” stârnește deja o rumoare mai mare decât la deschiderea cazului în sine. Nu este normal, nu este sănătos pentru fotbal, pentru sport în general!