Naționala are „decar” de nota 10: Stanciu!

martie 24, 2016 in Națională

Naționala României și-a găsit „decarul”: Nicușor Stanciu. Stelistul a debutat cu gol și a făcut un meci bun cu Lituania.

Naționala României și-a găsit „decarul”: Nicușor Stanciu. Stelistul a debutat cu gol și a făcut un meci bun cu Lituania.

De multă vreme naționala n-a mai avut un nr. 10 de meserie. Din acest motiv și-a schimbat și stilul de joc renunțând la spiritul ofensiv pentru o apărare extrem de organizată. Dobrin, Balaci, Hagi și Mutu au fost ultimii „decari” de meserie în jurul cărora s-a construit jocul echipei naționale. În ultimii ani, numărul 10 a apărut pe gazon doar ca formă de expunere pentru a aduce aminte de numele de altădată. Că altfel a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie. Tata Puiu a rezolvat problema, ieri, la meciul amical cu Lituania. Titularizarea-debut a lui Nicușor Stanciu pare să fie soluția optimă. Stanciu a arătat tupeu, valoare și responsabilitate. Golul său, o bijuterie fotbalistică, a fost cireașa de pe totul unui debut fulminant în tricoul cu tricolor. Așteptăm confirmarea cu… Spania!

În ultimele zile s-a tot vorbit despre atacanți. Keșeru dă goluri în Bulgaria, Stancu și Rusescu în Turcia, Sânmărtean pe la arabi. Din păcate nu am văzut la ei măcar o schemă din care să iasă gol. Toți în nota primei reprize cu lituanienii în care „tricolorii” s-au chinuit să ajungă la poarta adversă.
Un număr 10 de meserie înseamnă un liant între echipă, selecționer și, nu în ultimul rând, suporteri. Un jucător capabil să-și asume responsabilități în orice moment: să ia mingea și să scoată din joc doi, trei adversari, să tragă la poartă când te aștepți mai puțin sau să bată penalty atunci când presiunea rezultatului este uriașă.
Ce să mai lungesc vorba: după Adi Mutu naționala n-a mai avut „decar”. Numărul 10 a rămas dar n-a mai avut calitatea de altădată. Selecționerul Anghel Iordănescu știa asta și uite că a găsit rezolvarea: la titularizat, în premieră, pe stelistul Nicușor Stanciu. Introdus după pauză în locul lui Sânmărtean, aproape inexistent în prima repriză, Stanciu a făcut un meci bun. Trasorul fabulous de la 30 de metri a adus golul victoriei. Cum nu se poate mai frumos pentru un debut în echipa națională.
Stanciu a arătat că are har de coordonator. A intrat bine în joc, a atras coechipierii în combinații, a împins jocul spre poarta lituaniană. Atitudine pozitivă și, foarte important, ofensivă. O prestație bună care, probabil, i-a adus deja biletul pentru EURO 2016. Dar este nevoie de confirmări ulterioare.
Nicușor Stanciu este cel mai în formă jucător din Liga 1 dar la națională e altă treabă. Băiatul are însă potential și încă multe de arătat. Nu întâmplător UEFA l-a nominalizat pe o listă cu nume mari din fotbalul mondial, jucători care trebuie urmăriți în următoarele amicale ale naționalelor. La mai mare, Nicușoare! 🙂