Miracol sau întâmplare?

august 4, 2011 in Liga Europa

Pleșca, noul Duckadam de la Mediaș!

După 0-5 pe teren propriu cu Dinamo, în campionat, Gaz Metan dă afară din Europa pe Mainz. O surpriză de mari proporții provocată, în special, de prestația senzațională a portarului Pleșca, noul Duckadam de la Mediaș. Și, incredibil, vom avea nu mai puțin de cinci echipe în play-off-ul Ligii Europa: Steaua, Rapid, Dinamo, FC Vaslui și Gaz Metan Mediaș. Miracol? Poate e prea mult. Întâmplare? Este posibil… Răspunsul îl vom avea după play-off!

Într-un campionat în care pierzi acasă cu 0-5, iar peste câteva zile elimini pe Mainz e normal să pui la îndoială anumite rezultate din Liga 1. Nu e prima dată și cred că nici ultima. De data asta a ieșit bine. Mainz a venit la Mediaș cu nasul pe sus. La fel ca în Germania. Se pare că acel 1-1, din tur, a fost luat în glumă.
Și gluma s-a îngroșat joi seară. Mainz nu a renunțat nici în ruptul capului la aroganța tipică unei reprezentante a Bundesligii. Abia după paradele portarului Pleșca și penalty-ul decisiv transformat de Bawab nemții au conștientizat ca au rămas… afară. Era prea târziu. Elevii antrenorului Cristi Pustai și un oraș întreg se bucurau, cu lacrimi în ochi, de o performanță cu adevărat istorică. Acum, să vină Tottenham!
Dinamo a cam tras-o rău până să reușească această calificare. După acel 2-2 rușinos, înregistrat în „Groapă”, Ciobotariu și „spartanii” săi s-au dus în Croația cu un singur gând: calificarea. Și s-au scos. Greu, dar s-au scos!
Nu au făcut spectacol. Cine avea chef de așa ceva? La un moment dat a fost 1-1 cu Varteks Varazdin, iar la tragerea la sorți plecau croații. Noroc cu „Cap de zmeu”. Cătălin Munteanu a punctat pentru 2-1 și gata. Ce emoții au avut „câinii” pentru calificarea asta!
Și uite așa, cu chin, am adunat cinci echipe în play-off-ul Europa League. La ce se joacă în campionat zău că e cam mult. Pe de altă parte știm bine că măsura valorii unui campionat o dau rezultatele din cupele europene. Acolo este adevărul. Degeaba în țară suntem zmei dacă în afară ne comportăm ca niște bieți mielușei!
E musai să nu ratăm această ocazie. Avem nevoie de puncte la coeficientul de țară calculat de UEFA. Ca de aer. După prostiile făcute în ultimele ediții, unde am cam fost ciuca bătăilor, cred că formațiile românești au rămas datoare fanilor. Dacă din cinci echipe trei reușesc să meargă în grupele Ligii Europa consider că este un succes. Cinci? Deja vorbim despre un miracol!
Apropo, mă uit la tiltu. Să știți că prezența Mediașului chiar este un miracol dar și o fericită întâmplare. Dacă nu exista cazul Timișoara poate nu savuram acum eliminarea celor de la Mainz. Tragerea la sorți a meciurilor din play-off-ul Ligii Europa va avea loc vineri, de la ora 14.30. Partidele se vor disputa la 18 august (turul) și 25 august (returul). Baftă la… bile! 