Mai bine mai tarziu decat niciodata!

ianuarie 6, 2011 in Fotbal, Liga 1

Mircea Sandu doreste un altfel de fotbal. In sfarsit… Ultimele rezultate ale echipelor romanesti in cupele europene si anul foarte prost al echipei nationale l-au impins pe seful Federatiei spre ideea unei restructurari din temelii a fotbalului romanesc. Mai putine echipe in cele trei ligi este definitia generala a acestui demers. Criza financiara si lipsa rezultatelor au fortat declansarea unui proces care ar fi trebuit sa inceapa mai demult. Dar e bine si acum pentru ca fotbalul romanesc inca mai poate fi salvat de la colaps!

De multi ani tot vorbim despre restructurarea fotbalului. Nu s-a facut insa nimic pentru ca s-a trait mereu din inertia unor rezultate, in competitiile europene intercluburi si la echipa nationala, care doar ne-au amagit cu sperante de mai bine. Numarul din ce in ce mai mic de valori autohtone, managementul deficitar la majoritatea cluburilor, investitiile facute prea tarziu sau deloc in centrele de copii si juniori, nu in ultimul rand criza financiara au adus lucrurile intr-un punct critic.
In Europa, la nivel de club, nu prea mai speriem pe cineva, iar cu nationala am avut parte de un an 2010 in care „tricolorii” au fost ciuca batailor. Nu neg ca au existat si conjuncturi nefavorabile, cauzate in special de arbitraje dubioase, dar acestea nu pot schimba concluzia de mai sus.
In acest context, anuntul facut de Mircea Sandu este un rezultat al acestei stari de fapt. Presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF) isi doreste o Liga 1 cu 12 sau 14 echipe, la finalul sezonului cu play-off si play-out. N-ar fi rau deloc, am avea mai multe derby-uri de vazut, iar pe partea financiara cluburile ar castiga mai multi bani. Se dilueaza insa ideea de campionat, cu tur, retur si… atat.
Seful FRF mai vrea o Liga 2 cu o singura serie de 20 de echipe sau doua serii a cate 12 formatii fiecare. Varianta a doua pare sa fie eficienta din punct de vedere economic. O repartizare zonala a formatiilor ar aduce costuri minime in cazul deplasarilor. Prima varianta, cu 20 de echipe intr-o singura serie, stimuleaza mai mult competitia, mai ales daca vor promova trei, poate chiar patru echipe.
Eu as prefera o prima liga cu 14 echipe, din care ultimele doua clasate retrogradeaza direct. In completare, o liga secunda cu 20 de echipe, din care primele doua clasate promoveaza direct, iar ocupanta locului 3 disputa un meci de baraj pentru prezenta in prima divizie cu formatia situata pe locul 12 in Liga 1. As mai face o propunere Federatiei: meciurile din 16-imile, optimile si sferturile Cupei Romaniei care se termina la egalitate dupa 90 de minute sa se rejoace. Abia atunci, in meciul decisiv, se va aplica criteriul prelungirilor si al loviturilor de la 11 metri.
Schimbarea sistemului competitional este prima masura dintr-o lista destul de lunga. De aceea spun ca nu este suficient doar acest demers. Promovarea valorilor autentice in centrele de copii si juniori, o selectie mai atenta si pe criterii clare, antrenori si arbitri mai bine pregatiti si diminuarea coruptiei sunt tintele principale ale unei reforme care se lasa asteptata cam de pe la sfarsitul anilor ’90. Mai bine mai tarziu decat niciodata!