Intre ani, de la statistica la… dorinta!

decembrie 31, 2010 in Special

Pentru sportul romanesc, 2010 a fost un an bunicel daca ne raportam la lista de prioritati a statului. Lucian Bute (box), Alina Dumitru (judo), Valeriu Calancea (haltere), Oltchim Rm. Valcea (handbal), Alexandru Dumitrescu si Victor Mihalachi (canoe dublu), echipa de spada a Romaniei (feminin) sau fetele din nationala de handbal sunt o parte din bucuriile aduse de 2010. La polul opus se afla fotbalul, din nou corigent la capitolul rezultate!

Si pentru ca 2011 bate la usa va doresc un an bun, cu sanatate, fericire si belsug, cu sperante de mai bine. Vom ramane impreuna la „Suporter de serviciu” pentru ca parerea voastra conteaza!
La multi ani!

Fotbalul a deschis bine anul sportiv 2010 dar s-a stins pe traseu. In februarie, Unirea Urziceni a ajuns in 16-imile Ligii Europa dupa ce a stabilit un record in topul prezentelor romanesti in grupele… UEFA Champions League: opt puncte si doua victorii!
Aprilie a fost o luna plina, cu rezultate pozitive. Roxana Cocos a castigat doua medalii de bronz la Campionatul European de haltere de la Minsk. Tot la Europenele de haltere, Antoniu Buci (categoria 62 de kg) a obtinut medalia de aur la stilul „aruncat” si argint la „total”, iar Ninel Miculescu (cat. 69 kg) a adunat trei medalii de aur la „smuls”, „aruncat” si la „total”. Alina Dumitru (cat. 48 kg) si Corina Caprioroiu (cat. 57 kg) au castigat medaliile de aur in cadrul Campionatelor Europene de Judo (Viena). Tot in aprilie, Lucian Bute si-a aparat centura de campion mondial IBF (categoria supermijlocie) dupa ce l-a facut una cu pamantul, in runda 3, pe columbianul Edison Miranda.
In mai, pe lista laureatilor a aparut senzationala echipa de handbal feminin Oltchim Rm. Valcea care a devenit vicecampioana Europei, iar Alexandra Dulgheru s-a impuns pentru a doua oara consecutiv in turneul WTA de la Varsovia. A urmat o pauza de doua luni, urmatorul eveniment major fiind consemnat in luna august cand echipajul de canoe dublu format din Alexandru Dumitrescu si Victor Mihalachi a cucerit medalia de aur pe distantele de 500 si 1.000 de metri la Campionatele Mondiale din Polonia.
Dar sportul nu s-a oprit aici. Luna septembrie a fost plina cu medalii si titluri. Gimnasta Ana Porgras si-a trecut in palmares titlul mondial la barna in cadrul Mondialelor gazduite de Rotterdam. In aceeasi competitie, Diana Chelaru (sol) a urcat pe treapta a doua a podiumului. La Campionatul European de tenis de masa (Ostrava) perechea Daniela Dodean/Elisabeta Samara a cucerit medalia de bronz, iar nationala feminina a devenit noua vicecampioana a Europei. Baietii de la haltere au fost de neoprit. La Campionatele Mondiale (Turcia), Valeriu Calancea a castigat doua medalii (aur la stilul „aruncat” – 220 kg si bronz la „total” – 397 kg), iar Ninel Miculescu (cat. 62 kg) medalie de argint la „total” si medalie de bronz la stilul „smuls”. Tot in luna septembrie, nationala de polo a Romaniei a terminat pe locul 7 la Campionatul European dupa ce a invins, de doua ori, vicecampioana lumii, Spania, iar la tenis am reusit sa reveninm in Grupa de Elita a Cupei Davis.
Anul sportiv 2010 s-a incheiat fericit. In luna noiembrie, echipa feminina de spada a Romaniei formata din Ana Maria Branza, Anca Maroiu, Simona Alexandru si Loredana Iordachioiu a devenit campioana lumii la Paris dupa ce a trecut in finala de Germania (35-2). „Stejarii” au reusit sa obtina calificarea la Campionatul Mondial de rugby dupa un baraj de infarct cu Uruguay: 21-21 in deplasare si 39-12 in mansa decisiva de la Bucuresti.
Printre cele mai importante realizari este performanta echipei nationale de handbal feminin. La Campionatul European, gazduit in decembrie de Danemarca si Norvegia, „tricolorele” au terminat pe locul 3. Un bronz cu sclipiri de aur fiind vorba despre prima medalie cucerita de handbaliste la un turneu final european.
Cum spuneam la inceput, un an bunicel pentru sportul romanesc. De la statistica lui 2010 gandurile fug spre dorintele din 2011. Ma bucur ca s-au gasit bani pentru finalizarea stadionului National din Complexul „Lia Manoliu”, ca la Cluj se construieste un alt stadion de cinci stele, iar la Bucuresti se va urni constructia a doua sali polivalente: „Arena Bucurestilor” – cu o capacitate de circa 16.000 de locuri, si o alta de 25-30.000 de locuri. Lucruri pentru care am militat la emisiunea „Suporter de seviciu”, alaturi de voi si de nume importante din sportul romanesc. Bine ca se fac!

P.S. Va provoc la un comentariu: dintre performantele anului sportiv 2010 care credeti ca este cea mai importanta?