Mai bine ceva decat nimic

februarie 13, 2010 in Stranieri

Asemanarea dintre Cristi Tanase si Adrian Mutu este izbitoare. Ambii poarta pe tricou numarul 10, si-au luat zborul spre marea performanta de la Pitesti, s-au transferat apoi la echipe din Bucuresti, sunt jucatori de echipa nationala, au talent cu carul, le place viata agitata si amestecata cu „picanterii” erotice. La prima oferta consistenta Mutu a plecat afara. Acum, Tanase este in aceeasi situate.

Adrian Mutu nu a ezitat atunci cand a venit vorba sa se transfere de la Dinamo la Inter. Club mare din Europa. Nu aveai cum sa refuzi asa ceva. La vremea respectiva s-a vorbit despre sase milioane de dolari insa in bilantul contabil la 30 iunie 2001 al FC Internazionale Spa sunt notificate aproximativ 2,1 milioane de euro.
In cazul lui Cristi Tanase povestea unui posibil transfer incepe sa semene, pastrand proportiile, cu a lui Mutu. Steaua il evalueaza la circa cinci milioane de euro in timp ce rusii de la Dinamo Moscova sunt dispusi sa plateasca doar… trei milioane. De la Inter la Dinamo Moscova este distanta mare, nu gluma, insa si vremurile s-au schimbat iar lichiditatile sunt la mare cautare.
O decizie in cazul lui Tanase nu este usor de luat. Steaua a platit 1,8 milioane de euro pentru jumatate din drepturile federative. Conform ofertei de la Moscova ar insemna o cota de… sase milioane de euro ceea ce nu e rau deloc. Poate doar jucatorul sa ezite gandindu-se ca fotbalul mare este in Vest, nu in Est. Dar si aici se rezolva, rusii oferind contracte destul de generoase, cu mult peste ceea ce se plateste in Liga 1.
Tranzactia, daca se face, poate fi in favoarea Stelei. Multi jucatori din Ghencea nu au fost lasati sa plece cand aveau oferte avantajoase. Pana la urma tot au plecat, dar pe bani mai putini. Cazurile Dica, Radoi, Goian si Ghionea sunt de notorietate. Apoi nu se stie ce se va intampla cu Tanase. Baiatul este indragostit de viata si de focoasa Iulia. Deocamdata se pare ca s-a linistit dar stiti cum e vorba aceea din batrani: „lupul isi schimba parul dar naravul, ba”.
O schema interesanta pentru Steaua ar putea fi plata celorlalte 50 de procente catre FC Arges. Binenteles, daca vrea Penescu. Din trei milioane primite de la Dinamo, Steaua ar pierde 1,8, ar ramane in cont cu 1,2 milioane de euro dar ar pastra jumatate din drepturile federative si dupa ce Tanase ajunge la Moscova. Astfel, Steaua ar mai avea de recuperat doar 600.000 de euro din banii trimisi la FC Arges, bani ce pot fi acoperiti usor dintr-un viitor transfer. Ba chiar si cu plus consistent.
Am spus, nu este o decizie usoara. Tanase este, inca, un jucator cu mare potential de progres. Maniera in care el abordeaza marea performanta este insa una de amatori, ceea ce poate sa-i puna in pericol viitorul. Dilema celor de la Steaua cam asta e. Mai bine ceva acum decat nimic mai tarziu!