Magul… Mourinho

aprilie 29, 2010 in Liga Campionilor

Dupa calificarea in finala Ligii Campionilor, comparatia intre Jose Mourinho si legendarul Helenio Herrera este de actualitate. Cu Herrera pe banca, Inter avea sa castige de doua ori Cupa Campionilor Europeni, in 1964 si 1965. Astazi, Jose Mourinho duce pe Internazionale in marea finala a Ligii Campionilor. Dupa 38 de ani de asteptare. Si pentru prima data in noul format. Acum, el este Magul!

Cu Helenio Herrera pe banca, Inter avea sa castige de doua ori Cupa Campionilor Europeni (1964 si 1965), trei titluri de campioana a Italiei (1963, 1965 si 1966) si doua Cupe Intercontinentale. Fericita coincidenta, la acea vreme presedintele clubului era Angello Moratti, tatal lui Massimo Moratti, actualul proprietar. Supranumit „Magul”, Herrera a inventat celebrul „catenaccio”, apararea-beton, ce avea sa devina marca fotbalului italian.
Patrand proportiile dar si principiile, echipa lui Jose Mourinho se inscrie cam in aceleasi coordonate. Una dintre axiomele lui Herrera spune: „Cel care joaca pentru el însusi, joaca pentru adversar, cel care joaca pentru echipa, joaca pentru el insusi”. Si cam asta au facut „nerazzurrii” pe „Camp Nou”.
Calificarea lui Inter era anuntata si de scorul din tur (3-1). Statistica spunea ca din din cele 43 de duble manse disputate in competitiile europene, inaintea „dublei” cu Barcelona – in care a castigat in primul tur – Inter s-a calificat in 37. In plus, Mourinho a aratat pe „San Siro” ca a ghicit jocul trupei lui Pep Guardiola.
Internazionale s-a aparat disciplinat si organizat. Posesia zdrobitoare pe care au avut-o catalanii pana la pauza, cam 77%, nu a adus si ocaziile clare de gol. Italienii au continuat sa se apere cu disperare pe trei randuri, mai ales dupa eliminarea lui Thiago Motta (min. 28). Golul lui Pique intra la categoria „pierderi colaterale” calificarea fiind jucata in primul tur. Pe final, Barca merita inca un gol, anulat, pe nedrept, de un arbitru depasit de miza intalnirii, insa Inter a fost echipa pragmatica.
Inchei cu o alta teorie celebra a lui Herrera: „In zece se castiga mai usor”. Inter a pierdut returul cu Barcelona dar a castigat calificarea in finala. Pana la urma asta conteaza. Acum, Jose Mourinho este Magul dar ca sa-si poata „legaliza” titlul trebuie sa castige finala cu Bayern Munchen. Oare?