Violenta si indiferenta

aprilie 27, 2010 in Special

Incidentele de dupa meciul Steaua-FC Timisoara descriu cum nu se poate mai bine atmosfera din Ghencea. Tensiune, ura, razbunare, intoleranta. Declaratiile iresponsabile lansate inainte de meci, din ambele tabere, prestatiile jenante ale „ros-albastrilor” in acest retur de campionat, intoleranta existenta in relatia suporteri-Gigi Becali si lipsa de profesionalism afisata de angajatii firmei de paza pusi sa pastreze ordinea in stadion au transformat un spectacol fotbalistic intr-un teatru de razboi.

De mai multa vreme am atras atentia celor de la Jandarmerie in legatura cu maniera, deloc profesionista, in care actioneaza „stewarzii” platiti sa ofere siguranta spectatorilor prezenti pe stadion. Sunt „n” situatii cand acestia au fost depasiti de intensitatea si rapiditatea derularii evenimentelor, ba chiar au contribuit la escaladarea incidentelor, atunci cand au decis sa intervina pentru stingerea lor.
Suporterii nu sunt niste sfinti, iar relele pe care le comit unii dintre ei se datoreaza, in special, lipsei de reactie a statului. Legile sunt permisive iar birocratia pierde pe drum procesele verbale de constatare. De la cateva mii pe an, in fata instantei ajung, cel mult, cateva sute. Dar si alea se rezolva bland, cu amenzi sau interdictie de a mai intra pe stadion, in timp ce prin alte state – care se respecta – autorii violentelor, in incinta arenelor sau in afara lor, platesc aceasta nesabuinta cu libertatea.
Pietrele, bordurile, pumnii, distrugerile nu au justificare indiferent de miza pusa in joc. Fanii Stelei care s-au pretat la astfel de lucruri sunt vinovati dar, in egala masura, si stewarzii pusi sa le ofere securitate. Un fel de a spune. Intre cele doua tabere exista, de multa vreme, relatii tensionate si provocari de tot felul. Acum, la meciul cu Timisoara, totul a explodat intr-o rafuiala ca de cartier. Logica si tehnica necesara prevenirii si stoparii unor astfel de momente s-au amestecat cu incompetenta si pripeala celor din dispozitiv. De aici pana la ce ati vazut cu totii n-a fost decat o secunda…
Iata ce se spune in art. 15 din legea nr. 4/2008, „legea antihooligans”: (4) „Persoanele care executa activitati de asigurare a ordinii si sigurantei in incinta arenelor sportive trebuie sa absolve un curs de calificare, cu durata minima de 30 de ore, organizat de Jandarmeria Romana sau de alte persoane juridice specializate; (5) „Cursurile de calificare se desfasoara pe baza unei tematici specifice, stabilita de Jandarmeria Romana si avizata de Agentia Nationala pentru Sport si se finalizeaza prin examinarea absolventilor de catre o comisie din care fac parte reprezentanti ai jandarmeriei, ai directiilor judetene pentru sport si ai autoritatii publice care raspunde de ocuparea si formarea profesionala”. Intrebare: cum au absolvit acest curs de calificare angajatii unor astfel de societati, daca reprezentantii Jandarmeriei sustin ca firma de paza a actionat cu „o forta disproportionata si ca gazele lacrimogene trebuiau folosite doar in ultima instanta”?
Categoric, huliganii trebuie sa plateasca scump pentru ceea ce fac insa o parte din vina, pentru toate episoadele de violenta din ultima vreme, apartine Ligii Profesioniste de Fotbal si Jandarmeriei. Liga, pentru ca nu a monitorizat cu maximum de exigenta calitatea acestor cursuri invocate de lege, miza fiind siguranta spectatorilor la meciurile de fotbal, iar Jandarmeria pentru ca a tolerat absolvirea lor cu mare usurinta. Macar acum sa se dea militaria jos din pod, daca vrem sa evitam drame si mai mari!