Spectatori fara voie

aprilie 23, 2010 in Special

Cam asta este statutul la zi al jucatorilor Dacian Varga si Tiberiu Balan. Comisia de Recurs din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a respins, vineri, recursul depus de giulesteni, considerand ca folosirea celor doi fotbalisti de catre Rapid, in meciul cu FC Timisoara, demonstreaza lipsa bunei credinte a clubului din Giulesti. Rapid pierde meciul la „masa verde” cu 0-3 si nu mai are nici o posibilitate de a face apel in Romania. Poate la TAS. Dar cu Varga si Balan cum ramane?

Nebunia a inceput dupa meciul din etapa a 20-a. Pentru confruntarea cu Timisoara, Rapid i-a transferat pe Varga si Balan de la Sportul Studentesc insa dupa incheierea perioadei de transferuri din Liga 1. Giulestenii s-au folosit de o prevedere a regulamentului care le-a permis legitimarea celor doi fotbalisti la o formatie din esaloanele inferioare. Asa au ajuns Varga si Balan la… Rapid III, echipa infiintata special si inscrisa cu acest scop tocmai in Liga 4, competitie organizata de Asociatia de Fotbal a Municipiului Bucuresti.
Declaratii incendiare, acuzatii grave, amenintari. Un adevarat razboi mediatic in care taberele beligerante si-au sustinut cauza cum au stiut mai bine. Colac peste pupaza, in loc sa se implice total in rezolvarea litigiului, Liga si Federatia au inceput meciul de tenis cu dosarul „Varga-Balan” pe post de minge. Amanari, tergiversari… Pana la urma, cu chiu va vai, s-a pronuntat un verdict. Cam tarziu insa, din acest motiv aparand numeroase suspiciuni.
Poate mai important decat interesele celor doua grupari este insa viitorul celor doi fotbalisti. Varga si Balan au tot dreptul la munca, au dreptul la fotbal. Nu ei au semnat acte, nu ei au inventat strategii, nu ei si-au stampilat carnetele de joc si nu ei au fost autorii unui transfer cusut cu ata alba, chiar daca si-a gasit un iz de credibilitate prin regulamentele deochiate pastorite de Liga si Federatie. Varga si Balan au vrut doar sa joace fotbal la un alt nivel decat cel din Liga 2.
Despre situatia lor se evita a se vorbi frontal, deschis. Vinovatii au bagat capul in pamant si tac. E singurul lucru pe care mai pot sa-l faca pana cand scandalul va izbucni, din nou, poate cu si mai mare intensitate. Bune sau proaste, legile trebuie aplicate. Valabil si pentru fotbal. Or, tocmai asta nu se intampla la noi, fapt care explica tupeul unora de a sfida regulile si regulamentele.
Deocamdata, Dacian Varga si Tiberiu Balan raman spectatori fara voie. Nu este exclus ca situatia lor sa fie rezolvata tocmai pentru a acoperi alte probleme si mai grave. Din pacate, asa este la moda, asa se procedeaza. Ramane insa amaraciunea unui nou moment penibil in lumea fotbalului. Cei pusi sa imparta dreptatea au ajuns sa-si bata joc si de jucatori, ceea ce este deja prea mult.