„Ama”, zâna din Deva

mai 3, 2010 in Gimnastică

Gratie destinului, Amelia Racea a castigat titlul european la barna. Glezna Anei Porgras a cedat si asa domnisoara Amelia, vicecampioana europeana de juniori la acest aparat, a devenit noua stea a gimnasticii romanesti. „Ama”, cum este poreclita sportiva din Deva, a salvat onoarea delegatiei Romaniei, care a ocupat doar locul 3 in concursul pe echipe de la Birmingham.

O poveste frumoasa nascuta in salile de sport ale Colegiului National Sportiv „Cetate” Deva. Un loc sacru pentru gimnastica feminina din Romania daca ne gandim ca, de-a lungul timpului, pe acolo au trecut numeroase generatii de campioni. Nume de legenda ale sportului romanesc, pe care le rostim mereu cu mandrie, precum Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Milosevici, Maria Olaru sau Catalina Ponor.
De ani buni gimnastica feminina a cedat suprematia la nivel mondial. Nu din lipsa de talente autohtone ci, mai degraba, din cauza unei proaste gestiuni a performantei sportive. La asta s-au adaugat diferitele scandaluri meditice alimentate de frustrarea unor sportive ramase in starea de „eterna promisiune” sau a unor parinti dornici de capatuiala pe spinarea celor care le-au dus odraslele spre titluri olimpice, mondiale sau europene. Din cauza asta au plecat de la lotul olimpic antrenori de talia lui Octavian Bellu si Mariana Bitang, in opinia mea singurii capabili sa readuca gimnastica feminina in varful elitei mondiale. Dar despre problemele astea am sa mai scriu…
Ma intereseaza insa viitorul. Avem sperante. In primul rand Amelia Racea. Nu vreau sa exagenrez aiurea si nici sa fac complimente gratuite dar fetita asta din Deva chiar le merita. Impinsa pe barna de accidentarea Anei Porgras, „Ama” a lasat deoparte presiunea uriasa care apasa asupra ei, fiind si prima care a intrat in concurs. Racea si-a facut exercitiul cu incredere si fara emotii. De aici pana la aur n-a mai fost decat formalitatea acordarii notelor si asteptarea finalului. Racea a fost cea mai buna la barna.
Dar cu o floare nu se face primavara. Elevele antrenorului Nicolae Forminte nu au mai castigat titlul european pe echipe din 2002. Pe de alta parte, competitia de la Birmingham a aratat ca actuala formatie nu este pregatita pentru o confruntare de anvergura la un asemenea nivel valoric. Marile sperante exista. La Birmingham, gimnastele noastre junioare au urcat pe cea de-a doua treapta a podiumului la echipe si au cucerit trei medalii in finalele pe aparate, una de aur, una de argint si una de bronz.
Amelia poate fi numele in jurul caruia sa se formeze o mare echipa. Ca sa vina si performantele de top este nevoie sa mai privim un pic si-n urma. La ce-a fost bun, ca raul nu ma intereseaza. „Ama” este zana din Deva gata sa faca istorie. O stea care incepe sa straluceasca precum aurul olimpic.