Lucescu, mereu de la capăt!

martie 12, 2013 in Internaţional

Lucescu senior a construit la Donețk o echipă de Liga Campionilor. Acum a venit vremea unei noi provocări. Să fie Inter?

Mircea Lucescu a construit la Donețk o echipă de Liga Campionilor. Acum a venit vremea unei noi provocări. Să fie Inter?

Mircea Lucescu este pe cale de a se despărți de Șahtior Donețk. Un club pe care l-a scos la lumină și unde a pus bazele unei adevărate filosofii despre fotbal. A făcut din „mineri” o formație redutabilă, l-a convins pe patronul Rinat Ahmetov să facă un stadion de Liga Campionilor, a dinamitat influența Kievului în fotbalul ucrainean și lista poate continua. Șahtior a ajuns sus. Acum nu mai e treaba lui „Il Luce”. Cred că nici nu se simte în largul său lângă o echipă de calitate care știe ce are de făcut. Lucescu este obișnuit să ia totul de la zero, să construiască, să pună cărămidă lângă cărămidă la un proiect pe care îl verifică de sute de ori. La vară va alege. Vârsta și nepoții îl trag spre Liga 1, puterea de muncă și voința sa, spre o nouă mare provocare. Anzhi? Fenerbahce? Naționala Turciei? Inter? Cine știe. Mircea Lucescu e mereu gata!

Nouă ani la Șahtior Donețk cu care a uimit toată Ucraina și Europa. Supremația politico-sportivă a marii rivale din Kiev, Dinamo, a fost făcută praf de munca și inteligența lui Lucescu dar și de banii lui Ahmetov. „Il Luce” a promovat cu succes mulți jucători tineri, l-a convins pe patron să facă investiții impresionante în infrastructură, totul culminând cu construirea „Dombass Arena”, la Donețk, un superstadion de cinci stele.
Mircea Lucescu se simte în largul său atunci când ia totul de la zero și își așează lucrurile așa cum vrea el. Cu calm și pricepere. Din acest motiv, în cariera de antrenor nu s-a prea băgat la echipe făcute dea gata și costisitoare. Are un ciclu, cam de trei ani, în care pune bazele unei echipe de top, după care atacă trofeele puse în joc în toate competițiile.
Dar va pleca la vară? Și dacă da, unde? Sunt întrebări încă fără răspuns. Jucându-ne un pic cu speculațiile, ținând cont de vârsta lui nea Mircea, de familie, ar putea reveni în Liga 1. Poate la Dinamo. Se auzea de Anzhi Makhachkala. Sincer, nu-l văd în campionatul Rusiei. S-a auzit de Fener cât și de naționala turcă. Aici mai merge. E posibil. PSG? Iarăși nu mi se pare ok pentru domnia sa.
Foarte posibilă este destinația Inter. Aici, la „nerrazzuri”, ar avea ceva de dovedit după ce în urmă mulți ani s-a despărțit de colegi. Mircea Lucescu va merge acolo unde este mai bine pentru jucători și va lua totul de la zero. Nu știu dacă va și reuși dar merită aplauze pentru că încearcă asta din nou. Un antrenor care respectă cu sfințenie cuvântul dat.