Liga mizeriilor

noiembrie 10, 2010 in Fotbal

Dialogul dintre Victor Piturca si Marian Iancu, purtat la televizor, marti seara, in fata telespectatorilor GspTV, arata nivelul moral la care au coborat oamenii din fotbalul romanesc. Nu este prima data cand avem parte de un astfel de episod. Tensiunile de acest gen se transmit insa foarte repede spre tribune, iar reactiile oamenilor sunt cele pe care le stiti. Liga Profesionista trebuie sa puna piciorul in prag pentru ca, in acest moment, nu mai exista vreo diferenta intre stadion si… maidan.

Daca pe Marian Iancu l-am mai vazut implicat in scandaluri tumultoase, cu declaratii dure, in cazul lui Victor Piturca sunt pur si simplu socat. Fostul selectioner s-a impus dea lungul anilor printr-o prudenta excesiva la capitolul declaratii. Isi alegea cu grija cuvintele, nu se hazarda in acuzatii dar mai ales nu jignea asa cum a procedat, marti seara, in dialogul cu patronul Timisoarei.
Nici in cazul lui Marian Iancu nu a existat un precedent atat de urat. Patronul gruparii banatene si-a motivat mai mereu teoriile despre fotbal, a acuzat in stanga si-n dreapta dar nu a jignit pe cineva asa cum a procedat cu Piturca. Indiferent de motiv, indiferent ca au fost sau nu au fost provocati, domnul Iancu, la fel si domnul Piturca, trebuiau sa se opreasca la limita bunului simt. Nu au facut-o preferand sa se compromita reciproc.
De multa vreme am atras atentia asupra limbajului de mahala utilizat de unii dintre patronii, presedintii sau antrenorii din Liga 1. Fenomenul este periculos pentru ca in urma unor astfel de declaratii, care vin inainte sau dupa incheierea partidelor, suporterii ating repede starea critica si reactioneaza violent. Violenta verbala din Liga 1 este una dintre cauzele care genereaza violenta pe stadioane. De orice natura.
Liga Profesionista trebuie sa taxeze dur astfel de iesiri. Si nu numai Liga. Poate si institutiile statului chemate sa asigure bunul mers al lucrurilor la competitiile sportive. Nu stiu daca o amenda usturatoare este cea mai buna pedeapsa. Suspendarea din fotbal, pentru o perioada de timp, ar durea mai mult si poate sa reprezinte o lectie pentru alti „amatori” de senzatii.
Din pacate, cu trecerea fiecarei etape, constatam ca in loc de fotbal avem parte de multe mizerii si circ. In declaratii, in arbitraj, in relatia club-suporteri, pe teren sau in afara lui. Lucrurile nu mai pot continua asa. Doar sanctiunile severe, in spiritul si litera regulamentului, mai pot schimba ceva in bine. Daca nu cumva este prea tarziu. Altfel ne amagim, de la o saptamana la alta, ca e bine, iar in realitate avem parte de o liga de doua parale si-un praz verde.