Fotbal fara valoare

noiembrie 15, 2010 in Fotbal

Faptul ca in lupta pentru podiumul Ligii 1 se inghesuie un numar mare de echipe nu este musai rezultatul valorii campionatului. Dimpotriva. Momentul actual exprima o uniformizare a valorilor, care a inceput in urma cu vreo trei sezoane, si continua cu fiecare etapa. O uniformizare marcata de criza financiara, un management defectuos, lipsa de profesionalism si multe mizerii in culise.

Otelul, Timisoara, Rapid, Vaslui, Dinamo si Steaua nu au reusit sa castige. Sase echipe din primele sapte clasate. O expresie clara a mediocritatii din prima divizie. Nu trebuie sa ne facem iluzii inutile. Fotbalul romanesc traverseaza un moment greu, iar rezultatele contradictorii din campionat accentueaza aceasta stare de fapt.
Uitandu-ne mai atent spre partea superioara a clasamentului Ligii 1 constatam ca prezenta Otelului si a Mediasului are totusi o explicatie: stabilitatea la nivelul bancii tehnice. Dorinel Munteanu respectiv Cristi Pustai au ceva timp de cand antreneaza acolo, iar rezultatele se vad. Cu investitii minore in raport cu banii bagati de altii, vezi Steaua, Otelul si Gaz Metan sunt, de departe, marile surprize placute din turul Ligii.
Ingrijorator este ca nu se joaca un fotbal de calitate. Fluctuatiile de forma sunt uriase, in timpul unei partide ca sa nu mai vorbesc de etape. Steaua bate Rapidul in Cupa, iar apoi pierde, in Ghencea, cu Gaz Metan. Otelul castiga la Craiova pentru ca apoi sa faca egal, acasa, cu Branestiul lui Ilie Stan.
Nerabdarea patronilor, transformata in demiteri pe banda rulanta a antrenorilor, este cauza principala a actualei stari de fapt. Nici rezultate, nici fotbal de calitate, nici… nimic. Transferurile dupa ureche, din elan si amatorism, au adus un plus de… mediocritate. Erorile de arbitraj, grosolane si decisive in multe situatii, au aruncat si ele o galeata de noroi peste ideea de fair-paly si competitie.
Toate astea, adunate, au adus in Liga 1 un fotbal fara valoare. S-a vazut asta in actualul sezon al cupelor europene, adevaratul barometru de competitivitate. Fenomenul va continua sa se amplifice pentru ca, deocamdata, nu exista niciun motiv de speranta pe termen scurt. Balacareala contiua dintre cei implicati in fotbal vine sa traga linia de total intr-o competitie balcanica prin definitie. Din pacate!